Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Al Jazeera od Njemačke traži oslobađanje uglednog novinara

ahmed-mansour1111

Ugledni novinar i voditelj na televiziji Al Jazeera Arabic Ahmed Mansour jučer je na osnovu zahtjeva egipatskih vlasti priveden na aerodromu u Berlinu, a iz egipatskog Ministarstva unutrašnjih poslova tvrde da su pokrenuli proceduru njegovog izručenja u Kairo, javlja Anadolu Agency (AA).

U pisanom saopćenju egipatsko ministarstvonavodi navodi da je Mansour jučer priveden na osnovu Interpolove potjernice i da su egipatske vlasti počele koordinaciju sa njemačkim vlastima o izručenju Mansoura.

S druge strane, Al Jazeera zahtijeva od Njemačke da odmah pusti na slobodu njenog novinara Mansoura.

“Egipatske vlasti su postale poznate po kažnjavanju novinara. Naša televizija, kao najgledanija u arapskom svijetu, preuzela je teret ovoga. Druge države ne smiju dozvoliti sebi da budu alat medijskog ugnjetavanja. Pogotovo zemlje kao Njemačka, koje poštuju slobodu medija“, kazao je generalni direktor Al Jazeera Mostefa Souag.

Masnourov advokat Saad Djebbar tvrdi da je hapšenje njegovog klijenta politički motivirano.

“Ovo je urota čiji je cilj da se teroriše Al Jazeera i da se paralizira rad njene mreže“, kazao je Djebbar.

Mansour je uhapšen na berlinskom aerodromu Berlin-Tegel na osnovu egipatske potjernice. Televizijski voditelj Al Jazeere Arabic u trenutku hapšenja je bio na putu za Dohu, a u Njemačkoj je prethodno snimio posljednju epizodu svoje emisije „Bez granica“.

U oktobru prošle godine sud u Kairu osudio je Ahmeda Mansoura na 15 godina zatvora po optužbi da je zarobio i mučio jednog advokata na Trgu Tahrir tokom protesta 25. januara 2011. godine. On je negirao sve optužbe i tvrdi da su „neosnovane, lažne i politički motivirane“.