Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Katar

Al Thani: Postignut određeni napredak u pregovorima o primirju s Hamasom

gaza
Foto: X

Uložili smo ogromne napore i održali nekoliko uzastopnih sastanaka s pokretom Hamas

Katar kaže da je postignut određeni napredak u pregovorima o prekidu vatre u Gazi i da će nastaviti posredovanje kako bi Izrael i Hamas “pronašli kompromis”, prenosi Al Jazeera Balkans.

Zaljevska država, Egipat i Sjedinjene Američke Države sudjeluju u višemjesečnim pregovorima o primirju koji uključuju razmjenu zarobljenika i dostavu očajnički potrebne humanitarne pomoći u ratom razorenu Gazu.

– Postignut je određeni napredak proteklih dana – rekao je katarski premijer i ministar vanjskih poslova Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani na konferenciji za novinare sa španskim ministrom vanjskih poslova Joseom Manuelom Albaresom održanoj u Madridu.

– Uložili smo ogromne napore i održali nekoliko uzastopnih sastanaka s pokretom Hamas u pokušaju da premostimo jaz između dvije strane i postignemo sporazum o postizanju primirja i razmjeni zarobljenika – dodao je.

Osim sedmodnevne pauze u novembru, tokom koje je oslobođeno više od 100 izraelskih talaca i 240 palestinskih zatvorenika, nije bilo prekida u borbama od početka rata 7. oktobra.

Pregovori su zasnovani na planu koji je američki predsjednik Joe Biden predstavio 31. maja, a koji poziva na izraelsko povlačenje iz “glavnih naseljenih mjesta” u Gazi i šestosedmični prekid vatre koji bi mogao biti produžen ukoliko posrednicima bude trebalo više vremena za postizanje trajnog dogovora.

– Nastavljamo s naporima, ali za sada nismo pronašli rješenje koje je najbliže onome što je predstavljeno – rekao je katarski premijer.

– Čim to bude postignemo, kontaktirat ćemo izraelsku stranu kako bismo pokušali premostiti jaz i postići dogovor što je prije moguće – poručio je.