Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bergamo

“Allah otjerao Isusa”: Novi vjerski sukob u Evropi nakon što su crkvu kupili muslimani

bergamo

Gradonačelnik Bergama Đorđo Gori (Demokratska partija), međutim, u ovakvim reakcijama vidi “nedvosmislenu diskriminaciju muslimana”

Bivša kapela Bolnice Ospedali Riuniti u augustu 2015. data je na korištenje Rumunskoj pravoslavnoj crkvi, pri čemu im je obećano da će moći da je otkupe.

Kada je raspisana licitacija za prodaju i prodavac je očekivao da će Rumunska pravoslavna crkva kupiti zgradu, ali Udruženje muslimana u posljednjem trenutku ponudilo je veću cijenu i kupilo zgradu za oko 450.000 eura.

Mogućnost da nekadašnja katolička crkvica u gradu u podnožju Alpa uskoro postane džamija šokirala je Rumune, nakon čega su islamofobi počeli govoriti o “muslimanskoj invaziji”.

“Alah isterao Isusa” naslov je teksta desničarskog bulevarskog lista “Libero”, čiji izdavač potiče iz Bergama. U njegovom uvodnom članku piše: “Hram je dodjeljen mrziteljima Zapada”.

Sjeverna liga, partija ministra unutrašnjih poslova Italije Matea Salvinija, kritikuje prodaju i na svaki način pokušava da spriječi primopredaju. I guverner Lombardije Atilio Fontana (također iz Sjeverne lige) obećao je poništavanje prodaje, pozivajući se na zakon iz 2004, koji omogućava ulaganje veta lokalnih vlasti radi zaštite kulturnih spomenika.

– Sačuvaćemo crkvu u Bergamu, koja je simbol hrišćanstva – izjavio je Fontana još krajem oktobra i isto obećao svešteniku Veleskuu.

Gradonačelnik Bergama Đorđo Gori (Demokratska partija), međutim, u ovakvim reakcijama vidi “nedvosmislenu diskriminaciju muslimana”.

– Hoće da ponište prodaju jer im se kupac ne sviđa – rekao je on.

On je dodao da je čitava stvar “senzacionalni autogol” Sjeverne lige, koja je svojim “Zakonom protiv džamija” bezmalo onemogućila otvaranje nekatoličkih bogomolja, osim na mjestima koje su već ranije služila u tu svrhu.

On je rekao da je ovo bila jedinstvena prilika da se muslimanima obezbijedi prostor za molitvu. Do sada su se muslimani (njih oko 400) okupljali u starom skladištu ispod mosta, a u doba Ramazana broj vjernika je pet puta veći.