U protekla 24 sata

Alarmantni podaci u Njemačkoj, po prvi put imaju više od 50.000 novozaraženih

korona-njemacka

Zdravstvene ustanove u Njemačkoj prijavile su 50.196 novih slučajeva u posljednja 24 sata

Njemačko tijelo za javno zdravstvo, Institut Robert Koch (RKI), javio je danas da je zemlja po prvi put prešla 50.000 novih dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Zdravstvene ustanove u Njemačkoj prijavile su 50.196 novih slučajeva u posljednja 24 sata. Tijelo za javno zdravstvo također je registriralo 235 novih smrtnih slučajeva od virusa.

Institut je ranije u srijedu izvijestio o 39.676 novih slučajeva, što je također bio rekord, a sve veći broj slučajeva uzbunio je najviše njemačke zdravstvene dužnosnike, ali i političke čelnike, javlja DW.

Virolog Christian Drosten rekao je da bi zemlja mogla svjedočiti o još 100.000 smrtnih slučajeva od virusa i pozvao na hitnu akciju. Kancelarka Angela Merkel zagovara razgovore s državnim premijerima kako bi se dogovorio “brz i jedinstven odgovor” na krizu.

Neki dijelovi zemlje vrše veći pritisak na nevakcinirane građane, a u Berlinu će se od ponedjeljka zahtijevati potvrda o vakcinaciji ili o prebolovanom Covidu-19 za osobe koje ulaze na javna mjesta poput restorana, teretana i frizera.