Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

gradonačelnik Kijeva

Alarmantno upozorenje Klička: Napad bi se mogao dogoditi u svakom trenutku

kličko

Vlasti Rusije danas su saopćile da je ruski predsjednik odobrio slanje dobrovoljaca sa Bliskog istoka u Ukrajinu kako bi se borili na strani ruske vojske

Vladimir Kličko, pripadnik ukrajinskih snaga teritorijalne obrane, bivši boksački prvak i brat gradonačelnika Kijeva, rekao je za CNN da ruske trupe danas napadaju područja u cijeloj Ukrajini, a njihov glavni cilj je glavni grad Kijev.

“U narednim danima očekujemo značajan napad na glavni grad. Oni se pregrupiraju. Pokušavaju pronaći različite strategije i pokušavaju pronaći pravi način i pravo vrijeme. Dakle, svaki sat je bitan, a onda mi očekujemo napad na glavni grad svakog trenutka, posebno, kao što sam rekao, sljedećih dana. Njihova meta je glavni grad”, rekao je Kličko.

Vlasti Rusije danas su saopćile da je ruski predsjednik odobrio slanje dobrovoljaca sa Bliskog istoka u Ukrajinu kako bi se borili na strani ruske vojske. Iz Moskve je rečeno da se oko 16.000 takvih dobrovoljaca već prijavilo za taj plan.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je komentirao te najave Rusije.

“Mi se borimo protiv neprijatelja koji ne mari za smrt hiljada svojih vojnika. Neprijatelj, koji je regrutovao vojnike iz cijele Rusije i bacio ih u pakao rata, sada je došao na ideju da dovede sirijske plaćenike protiv ukrajinskog naroda. Dovode bandite iz Sirije. Vidjeli ste kako su se ruski vojnici ponašali prema našim ljudima koji govore ruski. Gađali su ih projektilima, bombama, topovima. Sada, sirijski plaćenici, koji ne razlikuju ko govori koji jezik, u koju crkvu idu, niti koju stranku podržava dolaze u stranu zemlju samo da ubijaju“, rekao je Zelenski.