Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Albanci spriječili Srbe da posjete crkvu u Mašutištu

albanija

Na Kosovu od jutros raste napetost nakon što su lokalni Albanci u mjestu Mušutište protestom spriječili grupu kosovskih Srba da nazoče procesiji u lokalnoj pravoslavnoj crkvi, a beogradski mediji izvješćuju da su u toku sukobi između prosvjednika i kosovske policije.

Uzvikujući UČK (Oslobodilačka vojska Kosova), Albanci su spriječili Srbe povratnike koji su u tri autobusa krenuli na obilježavanje blagdana inače porušene pravoslavne crkve Bogorodice Odigitrije iz 18. stoljeća u Mušutištu.

Kosovska policija je, kako javljaju beogradski mediji, iz sigurnosnih razloga zaustavila autobuse i počela privoditi prosvjednike koji uzvikuju parole protiv povratka raseljenih i prognanih Srba s Kosova.

Sudionici protesta su od jutra više puta probili kordon policije, a tokom sukoba povrijeđeno je više demonstranata i policajaca, opremljenih za razbijanje demonstracija.

Prema izvještajima s Kosova, demonstranti su deblokirali prolaz, ali su se rasporedili pored puta, pripremivši gomile kamenja kojim gađaju policiju.