Zvanično

Albanija, Brazil, Gabon, Gana i UAE nove članice Vijeća sigurnosti UN-a

vijece-sigurnosti-un

Estonija, Niger, St. Vincent i Grenadini, Tunis i Vijetnam zvršili su svoje mandate u petak

Vijeće sigurnosti UN-a dobilo je u utorak pet novih članica kada su Albanija, Brazil, Gabon, Gana i Ujedinjeni Arapski Emirati i zvanično preuzeli svoje pozicije koje su osvojili na izborima u junu.

Ambasadori su dali kratke izjave, postavili su zastave svojih zemalja skupa sa zastavama ostalih članica pred prostororijom vijeća, i pozirali su za grupnu fotografiju – noseći maske na licima i stojeći na distanci jedni od drugih, priznavajući realnost aktuelne pandemije koronavirisa. Ceremoniju postavljanja zastava započeo je Kazahstan kada je bio primljen u vijeće u 2018.

Petnaestočlano vijeće je najmoćnije tijelo UN-a. Kina, Francuska, Rusija, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države pet su stalnih članica s pravom veta.

Ostale članice bira 193-člana Generalna skupština na kratke dvogodišnje mandate, koji se dodjeljuju po svjetskim regijama.

Estonija, Niger, St. Vincent i Grenadini, Tunis i Vijetnam zvršili su svoje mandate u petak.

Zemlje često godinama lobiraju za mjesto u vijeću. Pobjeda na izborima omogućuje im pravo glasa za mirovne misije i ostalim pristupima vijeća svjetskim žarišnim tačkama, kao i snažan glas u pitanjima međunardnog mira i sigurnosti, prenosi AP.