Globus

rusija

Aleksej Navalni započeo štrajk glađu

31/03/2021

U pismu upućenom guverneru zatvora koje je njegov tim u srijedu objavio na društvenim mrežama, Navalni je rekao da su ignorisani njegovi svakodnevni zahtjevi da dobije ljekara po njegovom izboru

Zatvoreni kritičar Kremlja Aleksej Navalni proglasio je u srijedu štrajk glađu, pokušavajući prisiliti zatvorsku službu da mu pruži odgovarajuću medicinsku njegu zbog, kako je rekao, akutnih bolova u leđima i nogama.

Sudbina Navalnog, jednog od najistaknutijih kritičara predsjednika Vladimira Putina, u fokusu je nakon što je prošle sedmice rekao da je to što ga stražar budi svaki sat tokom noći predstavljalo mučenje i da su njegovi apeli na liječenje akutnih bolova u leđima i nogama bili ignorisani, javlja Reuters.

U pismu upućenom guverneru zatvora koje je njegov tim u srijedu objavio na društvenim mrežama, Navalni je rekao da su ignorisani njegovi svakodnevni zahtjevi da dobije ljekara po njegovom izboru i da mu se pruži odgovarajući lijek za njegove probleme.

– Zahtijevam da mi se dozvoli ljekar i dok se to ne dogodi, štrajkujem glađu – rekao je u pismu.

Kazneno-popravna kolonija IK-2, 100 kilometara istočno od Moskve, nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Zatvorske vlasti, nakon što su prošle sedmice pregledale Navalnog, proglasile su njegovo stanje stabilnim i zadovoljavajućim. Kremlj je odbio komentarisati njegovo zdravlje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.