Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ali Khamenei kritikuje Saudijsku Arabiju zbog načina na koji upravlja hadžom

Ali Khamenei

Vrhovni iranski vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei rekao je da bi muslimani u svijetu trebali preispitati saudijsko upravljanje najsvetijim mjestima u islamu, prenose agencije.

Khamenei je ponovo kritizirao Saudijsku Arabiju zbog načina na koji upravlja hadžom, nakon što je prošle godine u metežu poginuo veliki broj hodočasnika, te je predložio da muslimanske zemlje razmisle o tome da se okonča kontrola Rijada nad godišnjim hodočašćem, piše agencija Reuters.

“Zbog opresivnog ponašanja ovih (saudijskih) vladara prema Božijim gostima, svijet islama mora fundamentalno promisliti o upravljanju nad svetim mjestima i pitanju hadža”, rekao je Khamenei u poruci koja je objavljena na njegovoj web stranici i iranskim državnim medijima, dodaje Reuters.

“Ne smiju dopustiti ovim vladarima da pobjegnu od odgovornosti za zločine koje su izazvali u svijetu islama”, dodao je, navodeći uključenost Saudijske Arabije u konfliktima u regiji, između ostalog u Iraku, Jemenu i Siriji, na strani kojoj se Iran suprotstavlja.

Prošle godine, na hadžu se desila nesreća, a Rijad tvrdi da je u metežu ljudi poginulo 769 hodočasnika, što je najveći broj žrtava od 1990. godine.

Međutim, druge države kažu da je život izgubilo više od 2.000 ljudi, a više od 400 Iranaca.

Iran, koji je glavni regionalni rival Saudijskoj Arabiji, za nesreću je krivio nesposobnost organizatora.

Hodočasnici iz Irana ove godine neće moći na hadž, koji počinje 11. septembra, nakon što su razgovori dvije zemlje o tome prekinuti u maju, navodi Reuters.