Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

zbog "žalosne" sugestije

Amal Clooney podnijela ostavku iz protesta zbog prijedloga britanske vlade

amal4

Iako je vlada sugerirala da bi kršenje međunarodnog prava bilo “limitirano i specifično”, žalosno je za Ujedinjeno Kraljevstvo da govori o svojoj namjeri da prekrši međunarodni ugovor koji je potpisao premijer prije manje od godine

Amal Clooney postala je posljednji visoki britanski pravnik koji je podnio ostavku zbog protivljenja sugestiji britanske vlade da bi mogla prekršiti međunarodno pravo u slučaju da ne uspije dogovoriti trgovinski sporazum s Evropskom unijom.

U pismu u petak britanskom ministru vanjskih poslova Dominicu Raabu, advokatica za ljudska prava navodi da je podnijela ostavku kao britanski specijalni izaslanik za medijske slobode zbog vladine “žalosne” sugestije.

Ona navodi da je bila “zaprepaštena” kada je saznala da vlada namjerava usvojiti zakon koji bi imao prioritet nad dijelovima sporazuma o Brexitu koji je premijer Boris Johnson lično dogovorio s EU.

– Iako je vlada sugerirala da bi kršenje međunarodnog prava bilo “limitirano i specifično”, žalosno je za Ujedinjeno Kraljevstvo da govori o svojoj namjeri da prekrši međunarodni ugovor koji je potpisao premijer prije manje od godine – piše ona u svom pismu.

Prijedlog zakona o unutrašnjem tržištu, o kome trenutno raspravljaju britanski poslanici, dovelo je do žestoke reakcije EU, jer bi umanjio prethodno dogovoreni nadzor bloka nad trgovinom između Britanije i Sjeverne Irske ukoliko se ne realizira trgovinski sporazum između Ujedinjenog Kraljevstva i EU, prenosi AP.