Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasada SAD-a negira bilo kakvo uplitanju CIA-e u arbitražu

piran

Američka ambasada u Ljubljani u petak je opovrgnula navode da su Sjedinjene Države predale Hrvatskoj snimku razgovora između slovenske povjerenice za arbitražu i suca zbog čega je službeni Zagreb proces proglasio kontaminiranim i odustao od arbitraže.

U četvrtak uoči radnog posjeta hrvatskog ministra vanjskih i evropskih poslova Davora Ive Stiera Ljubljani u slovenskim je medijima plasirana priča da su za odustajanje Hrvatske od arbitražnog postupka krivi Amerikanci jer su navodno snimili nedopuštenu komunikaciju nekadašnje slovenske povjerenice za arbitražu Simone Drenik i bivšeg slovenskog arbitra u graničnoj arbitražu Jerneja Sekoleca.

Na brojne upite slovenskih novinara američka ambasada priopćenjem je odbacilo svaku upletenost u snimku.

“Opovrgavamo navode da je SAD Hrvatskoj predao snimke u vezi s graničnom arbitražom. Jasno smo i Sloveniji i Hrvatskoj poručili da se u njihovu sporu ne opredjeljujemo. Rješavanje bilateralnih sporova među državama članicama EU-a i NATO saveza je nadležnost obiju vlada i uvjereni smo da će one naći rješenje”, objavilo je američka ambasada, a prenijela Slovenska televizija.

Javna televizija i neki drugi mediji s nacionalnom frekvencijom objavili su kasno u četvrtak da je slovenski ustavni sudac Mitja Deisinger navodno čuo da je snimku razgovora Sekoleca i Drenik Hrvatskoj dala jedna američka državna sigurnosna agencija kako bi napakostila Sloveniji zbog njenog približavanja Rusiji.

Mediji su se pozivali na navodnu Deisingerovu izjavu za stranački opozicioni sedmičnjak “Demokracija” u kojoj je rekao da mu je to priznao hrvatski ustavni sudac Mato Arlović na seminaru ustavnih sudaca iz EU-a na Bledu.

Pitanja o navodnoj predaji snimaka koje su vodile kompromitaciji arbitraže postavljali su slovenski novinari i ministru Davoru Ivi Stieru, ali ih on nije želio komentirati, kazavši da su te priče najprije bile lansirane u Srbiji.

Ustavni sudac Mitja Deisinger bio je unazad deset do 15 godina blizak Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) čiji se tadašnji čelnik Marijan Podobnik zauzimao za reviziju granice u Istri. Deisinger je tada objavio i nekoliko priloga s područja međunarodnog prava u publikaciji “The Slovenian-Croatian border in Istria” koju je stranka tada utjecajnih narodnjaka dijelila stranim diplomatima u Ljubljani.