Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rastu tenzije

Ambasada SAD osudila “orkestrirane” napade na policiju Kosova

jeff hovenier
Foto: RFE/RL

Tenzije na sjeveru Kosova traju od maja kada u općinama, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvatili nove albanske načelnike

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Jeff Hovenier osudio je u nedjelju, 24. septembra, “orkestrirane, nasilne napade na kosovsku policiju”, piše Radio Slobodna Evropa.

Jedan kosovski policajac je ubijen, dok su dvojica povrijeđena u pucnjavi u nedjelju rano ujutro na području Zvečana, na sjeveru Kosova.

“Kosovska policija ima punu i legitimnu odgovornost za provođenje vladavine zakona na Kosovu. Počinitelji moraju i bit će pozvani na odgovornost i privedeni pravdi”, objavio je Hovenier na društvenoj mreži X.

Američki ambasador je, također, uputio izraze sućuti porodici narednika kosovske policije ubijenog na dužnosti.

Policija Kosova saopćila je da je u nedjelju u 2:34 sati primijećeno da se na mostu, na ulazu u selo Banjska, nalaze dva kamiona bez registarskih oznaka i blokiraju prolaz.

“Jedinice iz Zvečana stigle su u blizinu mjesta blokade, a tamo su naišle na otpor. S više različitih pozicija pucano je iz oružja, uključujući ručne granate i ručne bombe”, saopćila je policija.

Iz policije ističu da su reagirali u samoodbrani i uspjeli da odbiju početni napad kako bi stvorili uvjete za pružanje pomoći i povlačenje povrijeđenih policajaca.

Svi dužnosnici Kosova osudili su ubistvo policajca i za ovaj slučaj okrivili Srbiju. Vlasti u Srbiji za sada se nisu zvanično oglašavale.

Tenzije na sjeveru Kosova traju od maja kada u općinama, koje su naseljene većinom srpskim stanovništvom, nisu prihvatili nove albanske načelnike.

Na sjeveru Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo koje je bojkotiralo aprilske lokalne izbore a kao rezultat toga na vlast u Severnoj Mitrovici, Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došli su albanski načelnici.

Oni su potom krajem maja uz pomoć policije ušli u općinske zgrade što je izazvalo revolt lokalnog srpskog stanovništva i podiglo tenzije.

Došlo je i do eskalacije situacije 29. maja u Zvečanu kada su se Srbi sukobili sa pripadnicima KFOR-a, vojne misije NATO-a na Kosovu.

Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, proglašenu 2008. godine