kozarić za "ftv"

Ambasador BiH iz Beča: U krugu od 50 kilometara niko ne moža ni da uđe, ni da izađe

bec hapsenje (1)

Jedan policajac je podlegao ozljedama, jedan napadač je ubijen. Još jedan napadač je uhapšen, a traga se za ostalim napadačima

U Beču je u toku velika policijska akcija nakon pucnjava koja je se dogodila u ponedjeljak oko 20 sati.

“Večeras je cijela Austrija i cijela Evropa šokirana napadom u Beču. Sigurno, može se okarakterisati kao teroristički napad. Na nekih šest mjesta je došlo do pucnjave, ima poginulih. Jedan policajac je podlegao ozljedama, jedan napadač je ubijen. Još jedan napadač je uhapšen, a traga se za ostalim napadačima”, izjavio je za Federalnu TV ambasador BiH u Beču Kemal Kozarić.

“Cijeli Beč je blokiran. U krugu od 50 kilometara niko ne moža ni da uđe, ni da izađe. Sve policijske snage su na terenu, vojska je izašla na ulicu kako bi pomogla policiji i zaštitila imovinu građana”, kazao je Kozarić.

“Za sada, ne mogu reći ima li bh. građana među stradalim, jer policija još uvijek ne daje informacije, ni o povrijeđenima, ni o poginulim, kao ni o napadačima”, kazao je ambasador Kozarić.

Povodom večerašnjih terorističkih napada u Beču oglasilo se i Ministarstvo vanjskih poslova BiH koje je događaje nazvalo kukavičkim aktima.

“Pomno pratimo šokantne događaje u Beču. Naši građani solidarišu se sa svima Austrijancima pogođenim ovim kukavičkim terorističkim aktima. Naše misli i molitve su s njima”, poručeno je.

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer izjavio da je teroristički napad u Beču izvelo nekoliko naoružanih ljudi.

Prema njemu, jedan napadač je mrtav, dok je drugi u bijegu. Nehammer navodi da je kako se smatra da je više ljudi ubijeno i ranjeno, uključujući i jednog policajca. Napadi su izvršeni na šest lokacija. Istakao je da je u turističkom dijelu grada zabilježen sukob policije i napadača, ne dajući više detalja.

“Trenutno smo izloženi otvorenom terorističkom napadu”, kazao je Nehammer.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz nazvao je dešavanja u Beču odvratnim terorističkim napadom i potvrdio da je jedan napadač ubijen.

Kurz je naveo da će vojska zaštititi određena mjesta u Beču, kako bi policija mogla da se usredsredi na antiterorističke operacije. Naglasio je da će austrijska policija odlučno reagovati protiv počinilaca napada.

“Trenutno preživljavamo teške sate u našoj republici. Želim da zahvalim svim hitnim službama zbog toga što rizikuju svoje živote za našu sigurnost, naročito danas”, napisao je Kurz na Twitteru.

Policija Beča na Twitteru je upozorila građane da se udalje sa javnih mjesta.

“Pucnji u centralnim dijelovima grada. Ima ranjenih osoba. Udaljite se od svih javnih mjesta ili javnog prijevoza. Ne dijelite videosnimke ili fotografije”, naveli su iz policije.

Lokalni mediji navode da su pucnji zabilježeni u blizini sinagoge. Austrijska televizija ORF objavila je da je jedan policajac teško ranjen, te da je jedan od napadača ubijen, a drugi uhvaćen.

Glasnogovornik Hitne pomoći Daniel Melcher kazao je za austrijsku novinsku agenciju APA da ima više mrtvih i ranjenih, ali da još ne znaju tačan broj.

Policija je poduzela opsežne sigurnosne mjere, a obustavljen je i javni prijevoz, uključujući metro.

Kako navode lokalni mediji, policija još nije situaciju stavila pod kontrolu i u toku je akcija kako bi uhvatili napadače koji su u bijegu.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig izjavio je da su atentatori u centru Beča pucali na ljude koji su sjedili u kafićima.

Za sada nema informacija o stradalim našim državljanima, potvrdio je Federalnoj TV Kemal Kozarić, ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji.