Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

mešu sedam pozvanih

Ambasador BiH se pojavio na paradi u Moskvi

samradzija (1)
FOTO: Srna

Na paradi na Crvenom trgu učestvovalo je oko 11.000 vojnika, te 131 jedinica vojne tehnike

Ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija prisustvovao je danas vojnoj paradi u Moskvi.

Rusija ove godine nije pozivala na paradu strane državnike, ali ipak poziv uputila za sedam ambasadora, među kojima je bio i Samardžija. Poziv je upućen i ambasadoru Srbije u Rusiji Momčilu Babiću.

“Diplomatsko osoblje uglavnom bliskoistočnih i afričkih zemalja pratilo je vojnu paradu na moskovskom Crvenom trgu s tribina za smotre”, objavila je državna ruska agencija TASS ne navodeći jesu li u pitanju ambasadori ili drugo osoblje, kao ni imena država čiji su predstavnici bili na paradi.

“Strani gosti koji su prisustvovali vojnoj paradi na moskovskom Crvenom trgu bili su turski ambasador u Rusiji Mehmet Samsar i pakistanski ambasador u Moskvi Shafqat Ali Khan”, objavio je TASS ne navodeći ambasadore Srbije i BiH.

Državna ruska agencija spomenula je još i ambasadora takozvane “luganske narodne republike”, Rodiona Mirošnika koji je “čestitao građanima Dan pobjede s Crvenog trga”.

Poretpostavlja se da su među sedam pozvanih ambasadora još i ambasador Bjelorusije, te ambasador takozvane “donjecke narodne republike”. Radi se o teritoriju koji Rusija pokušavao okupirati i oteti od Ukrajine.

Većina Evropskih zemalja uvela je sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu. BiH je uz Srbiju jedna je od rijetkih zemalja koja to još nije napravila. Osim sankcija, političari iz eniteta RS i HDZ-a BiH na državnom nivou su blokirali i pokušaj osude ruske agresije na Ukrajinu.

Na paradi na Crvenom trgu učestvovalo je oko 11.000 vojnika, te 131 jedinica vojne tehnike.