Siniša Berjan

Ambasador BiH u Japanu: Državljanin BiH na kruzeru se osjeća dobro

Diamond Princess

Prema podacima bh. ambasadora, u Japanu se nalazi oko 50 državljana BiH

Državljanin Bosne i Hercegovine koji se nalazi na kruzeru “Diamond Princess“, koji je stavljen u karantin u japanskoj luci Jokohama, dobro se osjeća i to je najvažnije, kazao je ambasador BiH u Japanu Siniša Berjan za Anadolu Agency (AA).

Istakao je da se radi o mlađem muškarcu, članu posade kruzera.

“U direktnom kontaktu sam sa državljaninom BiH i osjeća se dobro. Prema informacijama koje mi imamo, nema državljana BiH zaraženih koronavirusom u Japanu”, kazao je Berjan.

Prema podacima bh. ambasadora, u Japanu se nalazi oko 50 državljana BiH.

Prema najnovijim informacijama, na kruzeru “Diamond Princess” je otkriveno 66 novih potvrđenih slučajeva zaraze korona virusom. Time je broj zaraženih na kruzeru, na kojem se nalazi više od 3.600 ljudi, porastao na 136.

Na kruzeru, koji je stavljen u karantin na području Kanagawe, južno od Tokija, nalaze se državljani 56 zemalja. Zvaničnici su od putnika zatražili da ne napuštaju kabine.

Osobe kod kojih je dijagnosticiran virus su starosti od 20 do 80 godina i premješteni su u zdravstvene ustanove u Tokiju, Saitamu, Chibi i Kanagawi.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine (NHC) je saopćila da je u protekla 24 sata preminulo 108 zaraženih osoba, čime se ukupan broj preminulih od zaraze opasnim virusom u toj zemlji povećao na 1.018. U saopćenju se navodi da je do sada potvrđena zaraza virusom 2019-nCoV kod ukupno 42.638 pacijenta.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio i brzo proširio u kineskom gradu Wuhanu, a slučajevi zaraze potvrđeni su u više od 20 zemalja širom svijeta.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je stanje globalne opasnosti, a brojne aviokompanije obustavile su letove ka Kini.