Globus

Ambasador BiH u Nepalu otvorio školu izgrađenu sredstvima Vijeća ministara

28/09/2016

Ambasador BiH u Indiji Sabit Subašić i predsjednik Parlamenta Republike Nepal Subhash Chandra Nembagom jučer su otvorili školu u Saveznoj Demokratskoj Republici Nepal koja je građena sredstvima doniranim odlukama Vijeća ministara BiH.

Naime, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je pogodio Nepal 2015., Vijeće ministara BiH je izdvojilo 100.000 KM za pomoć toj zemlji.

Škola se nalazi u regiji glavnog grada Nepala – Kathmandu, u naselju Shree Suntakhan i ima 14 prostorija i veći broj pratećih objekata. U učionicama može da se smjesti oko 400 učenika, što je dovoljno za potrebe planinskog regiona gdje je izgrađena.

Subhash Nembag je zahvalio narodima BiH na pomoći i naglasio da će škola ostati simbol prijateljstva za dviju zemalja.

Subašić je rekao da se nada da će iz škole izaći veći broj učenika koji će nastaviti fakultetsko obrazovanje, da bi vremenom postali nosioci razvoja prijateljske Republike Nepal. Obećao je da će saradnja s institucijama BiH biti nastavljena radi podizanja kvalitete nastave i rejtinga škole u regionu.

Smatra se izuzetkom da je BiH uspjela izgraditi školski objekat koji će osim humanitarnog imati i veliki simbolični značaj u razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja. Škola je građena uz pomoć i podršku Shanker grupe, čiji je generalni menadžer Shahil Agrawal nedavno imenovan za počasnog konzula BiH u Nepalu, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Komentari