Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ambasador Moore: Britanija zna da iza pokušaja puča u Turskoj stoji FETO

moore_inset

Ambasador Velike Britanije u Ankari Richard Moore izjavio je kako Ujedinjeno Kraljevstvo zna da je teroristička organizacija FETO izvođač prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja vojnog udara u Turskoj, javlja Anadolu Agency (AA).

Moore je za televiziju CNN Turk kazao kako je uvjeren da je FETO, sa Fetullahom Gulenom na čelu, odgovoran za pokušaj svrgavanja legalne vlasti u Turskoj tokom kojeg je ubijeno 250, a ranjeno blizu 2.200 osoba.

“Velika Britanija nije Gulenov pokret proglasila terorističkom organizacijom jer za to postoje određene procedure. Međutim, to nije ni bitno, mi dobro znamo da Gulenov pokret stoji iza prošlogodišnjeg pokušaja puča u Turskoj“, kazao je ambasador Moore.

Ističući da zvanični London podržava legalnu i legitimnu vlast Turske, Moore je podsjetio da je visoki zvaničnik britanskog Ministarstva vanjskih poslova lord Alan Duncan bio prvi zvaničnik Zapada koji je posjetio Ankaru svega četiri dana nakon pokušaja puča koji se dogodio 15. jula prošle godine.

Teroristička organizacija Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY) je 70-ih godina prošlog stoljeća počela svoje podanike infiltrirati u sigurnosne institucije Turske, da bi osamdesetih godina znatno ojačala svoje paralelne piramide unutar tih institucija i, na koncu, 15. jula prošle godine izvela neuspjeli pokušaj vojnog udara s ciljem rušenja ustavnog poretka i svrgavanja demokratski izabrane turske vlasti.

Prema posljednjim podacima, u ukupno 113 zemalja svijeta nalazi se ukupno 688 škola i obrazovnih ustanova povezanih s terorističkom organizacijom FETO.