Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka administracija tvrdi: Imamo pravo da privodimo djecu

amerika

Američka administracija navela je u sudskom podnesku da tokom procesa ima pravo da privodi djecu i njihove roditelje uhvaćene u ilegalnom prelasku granice.

Prema sudskom slučaju iz 1997. godine poznatom kao “dogovor Flores”, američko Ministarstvo za unutrašnju bezbjednost poslije 20 dana treba da iz pritvora oslobodi djecu ilegalnih imigranata.

Međutim, advokati Ministarstva pravosuđa u podnesku predatom Okružnom sudu u Kaliforniji tvrde da nemaju drugi izbor osim da zadrže djecu dok traje rješavanje njihovih predmeta zbog prethodnog sudskog ukaza iz odvojenog imigrantskog slučaja.

U tom sudskom slučaju koji je iznijela američka Unija za građanske slobode u San Diegu osporava se politika administracije za razdvajanje porodica privedenih u sklopu ukaza “nulte tolerancije” koju je uveo predsjednik Donald Trump.

Od kako je ta politika sprovedena u maju, porodice su razdvajane nakon hapšenja. Oko 2.000 djece trenutno se nalazi pod nadzorom državnih službi.

Trump je početkom mjeseca objavio ukaz kojim ukida spornu politiku i kasnijim nalogom suda u San Diegu administraciji je naređeno da odmah prekine sa odvajanjem roditelja i djece te da porodice moraju biti spojene u roku od 30 dana ili manje.

Radi poštovanja sudskog naloga, američka administracija je saopštila da “neće razdvajati porodice već će ih zajedno privoditi tokom procesa”. Rješavanje pojedinih slučajeva može trajati više mjeseci ili godina.

Prethodne američke administracije su najčešće oslobađali roditelje i djecu kako bi slobodno podnosili zahtjeve u SAD.

Trump je to osudio, nazivajući tu politiku ribolovačkim terminom “uhvati i pusti” i poručio je da će biti uhapšeni svi koji krše imigracione zakone.