Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lynne Tracy

Američka ambasadorica u Moskvi posjetila zatvorenog novinara Evana Gershkovicha

Evan Gershkovich
FOTO: Screenshot
Evan Gershkovich

Njegova posljednja žalba na pritvor bi trebala biti saslušana idućeg utorka, ali su prethodne odbijene

Američka ambasadorica Lynne Tracy posjetila je u petak novinara Wall Street Journala Evana Gershkovicha u moskovskom zatvoru, saopćila je ambasada, dok se priprema za novu žalbu iduće sedmice na njegovu kaznu istražnog zatvora zbog optužbi za špijunažu koje on negira.

– On ostaje snažan i prati vijesti – uključujući pojavljivanje njegovih roditelja u UN-u ove sedmice – objavila je ambasada na platformi poruka X, ranije poznatoj kao Twitter.

Gershkovich je uhapšen 29. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu koja povlači kaznu od 20 godina zatvora. On, njegove novine i američka vlada odlučno negiraju optužbe.

Njegov otac Michael kazao je u srijedu u Ujedinjenim nacijama, uoči njihove godišnje generalne skupštine: “Pozivamo sve svjetske čelnike da stanu uz Evana i ono što on predstavlja – osnovno pravo na slobodnu štampu i slobodu izražavanja.”

Gershkovich je prvi američki novinar koji je optužen za špijuniranje u Rusiji od Hladnog rata. Washington je optužio Moskvu da ga koristi za “talačku diplomatiju”, u vrijeme kada su odnosi između dvije zemlje u najgoroj tački u više od 60 godina zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nije određen datum suđenja Gershkovichu. Njegova posljednja žalba na pritvor bi trebala biti saslušana idućeg utorka, ali su prethodne odbijene.

Tracy ga je posjetila tri puta ranije. Ove sedmice je posjetila i Paula Whelana, Amerikanca osuđenog za špijunažu 2020. godine i koji služi 16 godina u ruskoj kažneničkoj koloniji zbog optužbi za špijuniranje koje i on negira.

Sjedinjene Države obojicu su označile kao “nezakonito pritvorene”, što znači da smatra da su optužbe protiv njih lažne i politički motivisane, prenosi Reuters.