Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

afganistan

Američka bespilotna letjelica ubila planera ISIL-a

sad-afganistan

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je u petak da će nastavi lov na džihadiste koji stoje iza napada ispred aerodroma u četvrtak

Vojska Sjedinjenih Američkih Država vjeruje da je ubila planera afganistanskog ogranka Islamske države (IS-K) u napadu bespilotnim letjelicama na istoku zemlje. Osumnjičeni član grupe IS-K gađan je u provinciji Nangarhar.

IS-K je u četvrtak potvrdio da je da su oni izveli napad ispred aerodroma u Kabulu u kojem je poginulo 170 osoba, uključujući 13 američkih vojnika, podsjeća danas BBC.

Na tom aerodromu u toku je masovna evakuacija stanovništva Afganistana nakon što su talibani ranije ovog mjeseca preuzeli upravljanje glavnim gradom.

Prema dostupnim podacima, u posljednje dvije sedmice evakuirano je više od 100.000 ljudi, a datum kada američke vojne trupe napuštaju Afganistan je utorak, 31. augusta.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden najavio je u petak da će nastavi lov na džihadiste koji stoje iza napada ispred aerodroma u četvrtak.

IS-K (Ogranak Khorasan Islamske države) najekstremnija je i najnasilnija od svih džihadističkih militantnih grupa u Afganistanu.

Napad američkih bespilotnih letjelica prvi je koji je prijavljen u Afganistanu od eksplozije koja se dogodila u četvrtak.

– Bespilotni zračni napad dogodio se u afganistanskoj provinciji Nangarhar. Prvi pokazatelji su da smo ubili metu. Nemamo podatke za civilne žrtve – kazao je kapetan Bill Urban iz Centralne komande.

Bespilotna letjelica Reaper, lansirana s Bliskog istoka, pogodila je militanta dok je bio u automobilu s drugim pripadnikom IS-a, a obojica su ubijeni, potvrdio je jedan dužnosnik za Reuters.