Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka institucija koja bi mogla zaštititi muslimane od Trumpa

0001

Ranije kontroverzne izjave novoizabranog predsjednika SAD-a Donalda Trumpa u velikoj su mjeri zabrinule muslimane u ovoj zemlji, s obzirom na to da se Trump tokom predizborne kampanje obavezao da će uvesti posebne sigurnosne provjere za sve muslimane.

Njegove izjave svojevremeno su izazvale ogorčenje u američkoj javnosti uzimajući u obzir da bi Trumpov plan značio posebno profiliranje pripadnika jedne vjeroispovijesti, što nije zabilježeno u modernoj historiji SAD-a.

Čelnici američkog Justice Departmenta istakli su da će ova institucija učiniti sve što je u njenoj moći kako bi zaštitila prava muslimana.

“U januaru ja odlazim sa svoje funkcije, ali osobe u našem odjelu koje istražuju slučajeve zločina iz mržnje nastavit će da rade svoj posao”, rekla je Vanita Gupta, asistent glavnog američkog tužioca u Justice Departmentu.

Gupta je dodala da će ovaj odjel nastaviti da štiti ljudska prava svih građana SAD-a i nakon odlaska administracije aktuelnog predsjednika Baracka Obame.

Američki mediji javljaju da je u SAD-u zabilježen povećan broj slučajeva zločina iz mržnje nakon pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima.