Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

oglasio se i biden

Američka odmazda: Bombarderi B-1 izveli velike zračne udare na 85 ciljeva u Iraku i Siriji

b-1 bombarder
FOTO: Screenshot
Bombarderi B-1 poletjeli su iz američke baze Dyess u Texasu

Posade bombardera koje su poletjele iz SAD-a stigle su tamo u jednom neprekidnom letu, izjavio je generalporučnik Douglas Sims

Odgovor na dronovski napad koji je prošlog vikenda ubio tri američka vojnika u Jordanu započeo je kasno sinoć. Američka vojska izvela je velike zračne udare na 85 ciljeva u Iraku i Siriji u petak, javlja CNN.

Bijela kuća proglasila je operaciju – koja je trajala otprilike 30 minuta – uspjehom, ali o šteti te o mogućim žrtvama dostupni su rijetki detalji. Očekivale su se žrtve, rekao je dužnosnik Pentagona.

Američki dužnosnici kažu da su udari pogodili četiri objekta u Siriji i tri u Iraku, gdje su sigurnosni dužnosnici izvijestili o šteti u gradu Al-Qaimu. Navodno su te lokacije pripadale različitim milicijama podržanim od Irana, koje SAD krivi za napad u Jordanu.

Udari su bili odmazda

Udari su bili odmazda. Smrtonosni napad dronovima u Jordanu bio je samo najnoviji u nizu od više od 165 napada na američke snage na Bliskom istoku koje su izveli različite proiranske grupe od izbijanja trenutačnog sukoba između Izraela i Hamasa.

Predsjednik SAD-a Joe Biden rekao je da udari pokazuju da njegova administracija neće tolerisati nanošenje štete Amerikancima. Američki ministar obdrane Lloyd Austin obećao je da je napad samo “početak našeg odgovora”. Obojica su rekli da će američki odgovor nastaviti “u vremenima i na mjestima koje odaberemo”.

John Kirby, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je da su SAD obavijestile iračku vladu o svojim planovima prije izvođenja udara. Međutim, rekao je da nije bilo komunikacija – ni direktnih ni drugačijih – s Iranom od napada u Jordanu.

Visoki dužnosnik Bidenove administracije rekao je CNN-u da SAD neće udariti unutar Irana – usredotočit će se samo na ciljeve izvan zemlje. Napad unutar Irana bio bi ogromna eskalacija, a dužnosnici su nagovijestili da je malo vjerovatno da će se to dogoditi.

Korišteni bombarderi B-1

Bombarderi B-1 američkog zrakoplovstva bili su među avionima SAD-a koji su izveli udare u petak u Iraku i Siriji, izjavio je dužnosnik odbrane za CNN.

Bombarderi B-1 su teški bombarderi dugog dometa koji može koristiti precizno i neprecizno oružje.

Posade bombardera koje su poletjele iz SAD-a stigle su tamo u jednom neprekidnom letu, izjavio je generalporučnik Douglas Sims, direktor Združenog štaba, novinarima u petak.

“Prve naznake su da smo pogodili upravo ono što smo željeli pogoditi, s nizom sekundarnih eksplozija povezanih s mjestima za skladištenje municije i logistikom koje su SAD ciljale”, rekao je.

Sims je rekao da su SAD očekivale žrtve kad su birale ciljeve.

“Znamo da militanti koriste ta mjesta”, rekao je. “Izveli smo ove udare večeras s idejom da će vjerovatno biti žrtava među ljudima unutar tih objekata.”

Biden: Ako ozlijedite Amerikanca, mi ćemo odgovoriti

Predsjednik SAD-a Joe Biden izdao je saopćenje nakon američkih udara u Iraku i Siriji u petak.

“Prošle nedjelje, trojica američkih vojnika ubijena su u Jordanu dronom koji su lansirale militantne grupe podržane od iranskog Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC). Ranije danas prisustvovao sam dostojanstvenom povratku ovih hrabrih Amerikanaca na vojnu bazu Dover, i razgovarao sam s članovima njihovih porodica.

Ovog poslijepodneva, po mojoj naredbi, američke vojne snage pogodile su ciljeve na objektima u Iraku i Siriji koje IRGC i povezane milicije koriste za napade na američke snage. Naš odgovor započeo je danas. Nastavit će se u vremenima i na mjestima koja odaberemo.

Sjedinjene Američke Države ne traže sukob na Bliskom istoku niti bilo gdje drugdje u svijetu. Ali neka svi koji bi mogli pokušati nanijeti nam zlo znaju ovo: Ako ozlijedite Amerikanca, mi ćemo odgovoriti.”

“Kršenje suvereniteta”

Iračka vojska rekla je da su napadnute mete u iračkom graničnom području te je upozorila da bi napadi mogli povećati nestabilnost u regiji.

“Ovi zračni napadi predstavljaju kršenje iračkog suvereniteta, potkopavaju napore iračke vlade i predstavljaju prijetnju koja bi mogla dovesti Irak i regiju do strašnih posljedica. Ishodi će imati ozbiljne implikacije na sigurnost i stabilnost u Iraku i okolnoj regiji”, saopćeno je iz iračke vojske.

“Usmrtili su civile i vojno osoblje”

SAD-ovi udari koji su ciljali dijelove Sirije kasno u petak usmrtili su civile i vojno osoblje te prouzrokovali “značajnu štetu”, tvrdi sirijska vojska.

“SAD su izvele otvorenu zračnu agresiju protiv nekoliko lokacija i gradova u istočnom dijelu Sirije, blizu sirijsko-iračke granice, što je rezultiralo pogibijom brojnih civila i vojnika, ozljeđivanjem drugih, te prouzrokovanjem značajne štete javnom i privatnom vlasništvu”, navodi se u izjavi sirijskog Ministarstva odbrane ranom jutros.

Državna novinska agencija Sirije SANA izvijestila je da su zračni udari pogodili područja Deir Ezzora, Al-Bukamala i Al-Mayadeena te njihovu okolicu duž sirijsko-iračke granice.

SAD je izjavio da je izveo velike zračne udare na 85 ciljeva na sedam lokacija u Iraku i Siriji u petak kao odgovor na dronovski napad militanata podržanih od Irana na američku vojnu bazu u Jordanu u nedjelju, u kojem su poginula tri američka vojnika, a više od 40 ih je ranjeno.