sjever sirije

Američka vojska “otvara put” za turski napad na kurdsku vojsku

erdogan trump

Na sjeveru Sirije ima oko 1.000 američkih vojnika

Bijela kuća saopćila je u nedjelju da će američke snage na sjeveroistoku Sirije pomaknuti u stranu i otvoriti put za očekivani turski napad na kurdske borce koji su se borili zajedno s američkim snagama za poraz militanata tzv.Islamske države.

Već mjesecima turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prijeti da će započeti vojni napad protiv kurdskih snaga preko granice koju smatra prijetnjom svojoj zemlji. Republikanci i demokrati upozorili su da bi dopuštanje turskog napada moglo dovesti do masakra Kurda, šaljući zabrinjavajuću poruku američkim saveznicima širom svijeta, prenosi AP.

-Američke trupe neće podržati niti biti uključene u operaciju i više neće biti u neposrednom području, na sjeveru Sirije – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Stephanie Grisham.

Na sjeveru Sirije ima oko 1.000 američkih vojnika.

Najava Bijele kuće uslijedila je dan nakon što je Erdogan uputio najoštrije upozorenje na jednostranu vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije.

-Uputili smo sve vrste upozorenja u vezi s (područjem) istočno od Eufrata relevantnim stranama. Postupili smo s dovoljno strpljenja – rekao je Erdogan.