Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američka vojska spremna da djeluje protiv Sjeverne Koreje

vojska sad

Vodeći oficir američke vojske u ponedjeljak je poručio kolegama u Južnoj Koreji da su Sjedinjene Države spremne da koriste “u punom obimu” svoje vojne kapacitete kako bi branile sebe i svoje saveznike od sjevernokorejske provokacije.

Mornarički general Joseph Dunford, načelnik Združenog štaba američke vojske, u posjeti je Južnoj Koreji, Japanu i Kini nakon sedmice međusobnih prijetnji između predsjednika Donalda Trumpa i sjevernokorejskog čelništva. Trump je objavio da je vojska “spremna da djeluje” i izjavio je da će Sjevernu Koreju pogoditi “vatra i gnjev” ukoliko nastavi da prijeti Sjedinjenim Državama.

Dunford, koji se sastao s visokim oficirima južnokorejske vojske i predsjednikom države Moon Jae-inom, izjavio je da raketni i nuklearni programi Sjeverne Koreje “predstavljaju prijetnju kompletnoj svjetskoj zajednici”, saopćio je američki vojni portparol, kapetan Darryn James.

– On je izrazio američku spremnost da koristi puni obim vojnih kapaciteta kako bi branila svoje saveznike i američku domovinu – kazao je James, prenosi Associated Press.