Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pentagon potvrdio

Američka vojska testirala hipersonični projektil koji leti pet puta brže od brzine zvuka

HAWC
FOTO: Raytheon Missiles & Defense

Test koji se dogodio prošle sedmice bio je prvi uspješan test Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) od 2013. godine

Američka vojska je saopštila da je uspješno testirala hipersonični projektil koji leti pet puta brže od brzine zvuka.

Test koji se dogodio prošle sedmice bio je prvi uspješan test Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC) od 2013. godine, potvrdio je u ponedjeljak Pentagon.

Raketa, koju je izgradio Raytheon, lansirana je iz aviona samo nekoliko sekundi prije nego što je aktiviran “scramjet” motor kompanije Northrop Grumman, navodi se u saopćenju američke Agencije za napredne istraživačke projekte odbrane (DARPA).

Motor radi na principu komprimiranja dolaznog zraka s ugljikovodičnim gorivom, koje stvara smjesu za brzo strujanje zraka, i sposoban je dosegnuti preko 1700 metara u sekundi ili pet puta veću brzinu zvuka.

“Testiranje HAWC-a bilo je uspješna demonstracija sposobnosti koje će hipersonične krstareće rakete učiniti vrlo učinkovitim oružjem za našu vojsku”, rekao je Andrew Knoedler, šef programa HAWC.

Do sada ne postoje poznate metode zaustavljanja hipersoničnih projektila, koji su osim brzine i dometa, nevjerovatno upravljivi.

SAD, Rusija i Kina imaju najopsežnije programe hipersoničnih projektila.