Globus

Sastanak Bidena i Al-Kadhimija

Američka vojska završava borbenu misiju u Iraku

27/07/2021

SAD će se usredotočiti na obuku, pomažući iračkim vladinim snagama, kaže američki predsjednik Joe Biden

Američka vojska započinje “novu fazu” u Iraku i neće ostati tamo do kraja godine, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima prije sastanka s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem u Bijeloj kući, Biden je rekao da će Washington i Bagdad nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, posebno spominjući prijetnju koju predstavlja ISIS.

Biden je rekao da su američko-iračke operacije protiv terorističke grupe “ključne za stabilnost regije”.

Američko prisustvo u Iraku bit će usmjereno na obuku i pomoć iračkim vladinim snagama, rekao je Biden.

“Podržavamo jačanje iračke demokratije i jedva čekamo da se u oktobru održe izbori” kazao je Biden.

Irački premijer Al-Kadhimi zahvalio se Bidenu u ime iračkog naroda navodeći da se raduje saradnji s njim.

Napominjući da je irački narod sada jači nego ikad, Al-Kadhimi je rekao da će u SAD-u boraviti tri dana, a također će imati sastanke i s članovima Kongresa.

Prije nego što je jučer krenuo iz Bagdada u Washington, Al-Kadhimi je izjavio da nije potrebno prisustvo američkih vojnika u Iraku u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Bidenov sastanak s Al-Kadhimijem dolazi sedam dana nakon bombaškog napada, za koji je odgovornost preuzeo ISIS, a u kojem je u bagdadskoj četvrti Sadr City poginulo 30 ljudi.

Teroristi ISIS-a intenzivirali su napade u Iraku posljednjih mjeseci, posebno u provincijama Kirkuk, Salahuddin i Diyala.

Iako su vlasti Iraka 2017. godine proglasile pobjedu nad teroristima ISIS-a, ali takozvane uspavane terorističke ćelije i dalje su aktivne u više iračkih periferija i predstavljaju stalnu sigurnosnu prijetnju.

Biden je najavio isporuku 500.000 doza vakcina protiv COVID-19 Iraku, za koje je rekao da će biti isporučene za “nekoliko sedmica”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.