Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sastanak Bidena i Al-Kadhimija

Američka vojska završava borbenu misiju u Iraku

Iraq US
FILE - In this Jan. 27, 2018, file photo, U.S. Army soldiers speak to families in rural Anbar on a reconnaissance patrol near a coalition outpost in western Iraq. Iraq’s president has slammed comments by U.S. President Donald Trump who he says he wants to keep U.S. troops in Iraq “to watch Iran.” Barham Salih said Monday, Feb. 4, 2019 that Trump did not ask Iraq’s permission for American troops stationed there to watch Iran, describing his comments as “strange.”(AP Photo/Susannah George, File)

SAD će se usredotočiti na obuku, pomažući iračkim vladinim snagama, kaže američki predsjednik Joe Biden

Američka vojska započinje “novu fazu” u Iraku i neće ostati tamo do kraja godine, rekao je u ponedjeljak predsjednik Joe Biden, prenosi Anadolu Agency (AA).

Obraćajući se novinarima prije sastanka s iračkim premijerom Mustafom al-Kadhimijem u Bijeloj kući, Biden je rekao da će Washington i Bagdad nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, posebno spominjući prijetnju koju predstavlja ISIS.

Biden je rekao da su američko-iračke operacije protiv terorističke grupe “ključne za stabilnost regije”.

Američko prisustvo u Iraku bit će usmjereno na obuku i pomoć iračkim vladinim snagama, rekao je Biden.

“Podržavamo jačanje iračke demokratije i jedva čekamo da se u oktobru održe izbori” kazao je Biden.

Irački premijer Al-Kadhimi zahvalio se Bidenu u ime iračkog naroda navodeći da se raduje saradnji s njim.

Napominjući da je irački narod sada jači nego ikad, Al-Kadhimi je rekao da će u SAD-u boraviti tri dana, a također će imati sastanke i s članovima Kongresa.

Prije nego što je jučer krenuo iz Bagdada u Washington, Al-Kadhimi je izjavio da nije potrebno prisustvo američkih vojnika u Iraku u borbi protiv terorističke organizacije ISIS.

Bidenov sastanak s Al-Kadhimijem dolazi sedam dana nakon bombaškog napada, za koji je odgovornost preuzeo ISIS, a u kojem je u bagdadskoj četvrti Sadr City poginulo 30 ljudi.

Teroristi ISIS-a intenzivirali su napade u Iraku posljednjih mjeseci, posebno u provincijama Kirkuk, Salahuddin i Diyala.

Iako su vlasti Iraka 2017. godine proglasile pobjedu nad teroristima ISIS-a, ali takozvane uspavane terorističke ćelije i dalje su aktivne u više iračkih periferija i predstavljaju stalnu sigurnosnu prijetnju.

Biden je najavio isporuku 500.000 doza vakcina protiv COVID-19 Iraku, za koje je rekao da će biti isporučene za “nekoliko sedmica”.