Globus

totalna ofanziva

Američke obavještajne procjene: Talibani bi mogli osvojiti Kabul za 90 dana

11/08/2021

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je nova američka procjena zasnovana na rapidnom napredovanju talibana širom Afganistan

Američke obavještajne službe procjenjuju da bi talibani mogli izolirati afganistansku prijestolnicu Kabul u roku od 30 dana i eventualno bi je mogli zauzeti za 90 dana, izjavio je u srijedu američki vojni zvaničnik za Reuters.

Zvaničnik, koji je tražio da ostane anoniman, kazao je da je nova američka procjena zasnovana na rapidnom napredovanju talibana širom Afganistana.

U procjeni američkih obavještajnih službi iz juna, navodi se da bi afganistanska vlada mogla pasti u roku od šest mjeseci od povlačenja američke vojske. Dok se američki vojnici intezivno povlače iz Afganistana, talibani nastavljaju da ubrzanim tempom zauzimaju teritorije od afganistanskih vladinih snaga.

Trumpova administracija planirala je da se američke snage povuku iz Afganistana do 1. maja. Bidenova administracija objavila je, ipak, 8. jula da će se američke vojne aktivnosti u Afganistanu prekinuti 31. augusta.

SAD su krenule u rat u Afganistanu nakon napada na Pentagon i nebodere „blizance“ Svjetskog trgovinskog Centra.

General Mark A. Milley, načelnik Združenog štaba američke vojske, izjavio je krajem jula da talibani kontroliraju približno polovinu od 419 afganistanskih oblasnih centara. Od 6. augusta, talibani su osvojili najmanje osam porajinskih prijestolnica, javila je Al Jazeera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.