Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američke vlasti zahtijevaju od Kine promjenu politike prema Sjevernoj Koreji

kerry

Američke vlasti zahtijevaju od Kine da promijeni način ophođenja prema Sjevernoj Koreji, poslije navodnog testiranja hidrogenske bombe.

To je medijima saopštio američki državni sekretar John Kerry, uz napomenu da je stav Vašingtona prenio kineskom šefu diplomatije Wangu Jiu.

“Kina je željela da uspostavi određeni pristup prema Pjongjangu. Mi smo to poštovali i saglasili se sa time. Dali smo im prostor da svoj pristup primjene. Sada je jasno da to nije uspjelo. Rekao sam im da ne možemo da nastavimo tako“, naveo je Kerry.

Peking i Pjongjang su u prošlosti bili u veoma dobrim odnosima, ali su relacije počele da se kvare zbog želje sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una da svoju zemlju učini nuklearnom silom.

Tokom Korejskog rata Kina je Sjevernoj Koreji ustupila oko tri miliona vojnika, a 1975. godine tadašnji lider Sjeverne Koreje Kim Il-sung je posjetio Peking, u želji da dobije saglasnost za invaziju na Južnu Koreju.

Ipak, poslije navodne probe hidrogenske bombe, Kina je poručila Sjevernoj Koreji da se uzdrži od takvih akcija, jer one mogu da pogoršaju stanje na Korejskom poluostrvu.