Globus

beograd

Američki ambasador: Srbijanska vlada mora donijeti niz teških odluka

11/09/2020

Što se tiče jedne od odredbi vašingtonskog sporazuma, kojom se Srbija obvezuje na preinake oko izvora opskrbe plinom, Godfrey je sugerirao kako se ne može ovisiti samo "o jednom izvoru energije"

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Anthony Godfrey poručio je u petak, povodom nedavnog sporazuma Beograda i Prištine potpisanog u Washingtonu, da srbijanska vlada mora donijeti mnogo teških političkih odluka.

Većina razgovora bit će u Bruxellesu, ali se mi pokušavamo usredotočiti na konkretne stvari koje odmah možemo uraditi, rekao je američki ambasador za Radioteleviziju Srbije (RTS).

Godfrey je naglasio kako je i nedavna odluka predsjednika Donalda Trumpa o imenovanju posebnog izaslanika za poboljšanje odnosa Beograda i Prištine sama po sebi bila “jasan signal” kako SAD želi pojačati ritam dijaloga kojim se stvari kreću naprijed i “fokusirati se na ekonomiju i bolji život ljudi”.

Ambasador SAD-a istaknuo je kako nije zadovoljan stupnjom ekonomske saradnje Srbije i Sjedinjenih Država, jer može biti “i više i bolje”, ali da ga “veoma raduje” što će američka razvojna agencija (DFC) uskoro otvoriti svoj ured u Srbiji.

“Ovo je nova stranica u istoriji naše saradnje”, rekao je Godfrey, podsjetivši da “zajednička priča Srbije i Amerike dugo traje” i izrazivši nadu da će predsjednik Trump uskoro doći u posjetu Srbiji.

Što se tiče jedne od odredbi vašingtonskog sporazuma, kojom se Srbija obvezuje na preinake oko izvora opskrbe plinom, Godfrey je sugerirao kako se ne može ovisiti samo “o jednom izvoru energije”.

“To je značajna i politička tema. Jasno je da Rusija koristi ovisnost o samo jednom izvoru energije kao instrument za postizanje političkih ciljeva. Za Srbiju je važno da ima slobodu izbora, utemeljenu na vlastitim interesima i ciljevima”, poručio je Godfrey, komentirajući tačku sporazuma po kojoj bi se Srbija mogla okrenuti i nabavi ukapljenog zemnog plina (LNG) iz američkih izvora, iako je nabava tog energenta finansijski nepovoljnija za Beograd.

Godfrey je kasnije tokom dana ponovio da se uskoro očekuje dolazak američke Agencije za razvoj u Beograd (DFC), izrazivši nadu kako će, ispuni li SAD ono na što se obvezao, “i američki prijatelji koji su bili u Washingtonu ispuniti ono što su obećali”.

Upitan o eventualnim posljedicama ako Beograd ne ispuni ono na što se obvezao, Godfrey je rekao da se “ne treba fokusirati na negativne aspekte onoga što bi moglo biti”.

“Potrebno je unaprijediti standard ljudi i u Beogradu i Prištini”, rekao je američki ambasador nakon što je danas u Beogradu dao krv u znak sjećanja na teroristički napad na WTC u New Yorku 11. septembra 2001.

Srbija i Kosovo pristali su na normalizaciju ekonomskih odnosa, rekao je američki predsjednik Donald Trump nakon što su srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti 4. septembra u Bijeloj kući potpisali sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa.

“Dvije su zemlje, usredotočivši se na stvaranje radnih mjesta i ekonomski rast, uspjele postići veliki iskorak”, ocijenio je tada američki predsjednik.

Srbijanski predsjednik rekao je kako ima još puno neslaganja između Srbije i Kosova, ali normalizaciju ekonomskih odnosa smatra “velikim korakom naprijed”, dok je kosovski premijer ocijenio postignuti sporazum sa Srbijom kao “korak naprijed koji bi trebao voditi uzajamnom priznanju dviju zemalja”.

Srbija se posljednjom tačkom sporazuma obvezala i da će u idućih godinu dana svoju ambasadu premjestiti iz Tel Aviva u Jeruzalem, a taj dio sporazuma u aranžmanu Bijele kuće podrazumijeva i da Izrael prizna nezavisnost Kosova, prenosi Hina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.