Globus

obavljena testianja

Američki će piloti uskoro moći upravljati s više aviona odjednom

05/02/2020

Super Hornet je lovac američke mornarice koji može biti naoružan raketama zrak-zrak i zrak-zemlja, a Growler je verzija tog aviona specijalizirana za elektroničko ratovanje

Američki će piloti uskoro moći upravljati s više aviona odjednom, nakon nedavnih testiranja u bazi mornaričkog zrakoplovstva blizu Washingtona, objavila je u utorak firma Boeing.

“Boeing i mornarica uspješno su daljinski upravljali s dva Growlers EA-18G kao da su dronovi koristeći treći Growler kao kontrolnu sobu za prva dva”, priopćio je proizvođač zrakoplova, prenosi Hina.

Prva dva aviona su bila prilagođena kako bi se ponašala kao bespilotne letjelice, a treći ih je kontrolirao u letu, rekao je glasnogovornik Boeinga Justin Gibson.

Dodao je da je demonstracija izvedena krajem 2019. u mornaričkoj bazi Patuxent River u Marylandu prigodom godišnjih vježbi jedinice za istraživanja i razvoj američke mornarice.

Super Hornet je lovac američke mornarice koji može biti naoružan raketama zrak-zrak i zrak-zemlja, a Growler je verzija tog aviona specijalizirana za elektroničko ratovanje.

Upravljajući s nekoliko bespilotnih letjelica iz cockpita aviona, američki piloti će moći proširiti kapacitete otkrivanja i držati svoj avion izvan opasnosti, pojašnjavaju u Boeingu.

“To će omogućiti jednoj posadi da kontrolira nekoliko aviona bez puno dodatnih zadataka”, zaključio je proizvođač.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.