Globus

zaoštravanje situacije

Američki dužnosnik: SAD će razmjestiti evropske trupe ako Rusija napadne Ukrajinu

08/12/2021

SAD u Evropi ima oko 60 hiljada vojnika

Ako Rusija napadne Ukrajinu, vlada američkog predsjednika Joea Bidena brzo će pojačati istočno krilo NATO saveza pregrupiranjem američkih vojnika koji su već u Evropi umjesto slanja novih iz drugih dijelova svijeta, rekao je u utorak američki odbrambeni dužnosnik pod uslovom anonimnosti.

SAD u Evropi ima oko 60 hiljada vojnika, javlja Hina.

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan ranije u utorak kazao je kako bi SAD u slučaju invazije u Ukrajinu pojačao prisustvo NATO snaga na mjestima poput Baltika. Dodao je kako bi SAD, koji već vojno pomaže Ukrajini opremom, mogao Kijevu poslati dodatnu odbrambenu pomoć.

Američki predsjednik Joe Biden i ruski predsjednik Vladimir Putin u utorak su putem videoveze razgovarali o krizi na istoku Evrope. Putin je pritom zatražio pravno obvezujuća jamstva da se NATO neće širiti na istok i razmještati sisteme za oružani napad u Rusiji susjednim državama.

Biden je ruskom predsjedniku prenio zabrinutost Zapada zbog mogućeg ruskog napada na Ukrajinu i upozorio ga da može očekivati sankcije ako to učini, objavila je Bijela kuća.

Kremlj je potom objavio kako nije očekivao brzi napredak u odnosima između Washingtona i Moskve, ali da će dvojica čelnika nastaviti razgovarati nakon „što su pokazali volju da nastave s praktičnim radom i razgovorima o osjetljivim pitanjima koji ozbiljno brinu Moskvu“, kazao je Jurij Ušakov, dužnosnik Kremlja.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.