Timothy Snyder

Američki historičar: Putinov plan je toliko strašan da ga teško možemo shvatiti

putin ss twitter

“Kada počnu nemiri u vezi s hranom i dok se glad bude širila, ruska propaganda će okriviti Ukrajinu i pozvati na priznavanje ruskih teritorijalnih dobitaka u Ukrajini i na ukidanje svih sankcija”

Ruski diktator Vladimir Putin planira dovesti neke zemlje svijeta do izgladnjivanja da bi tako dobio rat koji je započeo u Ukrajini, tvrdi historičar s prestižnog američkog sveučilišta Yale, Timothy Snyder.

U nizu objava na Twitteru, Snyder je poručio kako vjeruje da Putin koristi nestabilnost lanca opskrbe hranom u svoju korist, nazvavši takvu strategiju “posljednjim poglavljem u politici gladi”.

“Rusija ima plan stvaranja gladi”

“Rusija ima plan stvaranja gladi. Vladimir Putin se sprema izgladnjeti veliki dio zemalja u razvoju, kao dio sljedeće faze njegovog rata u Evropi”, napisao je Snyder.

Područje oko Crnog mora, koje uključuje Rusiju i Ukrajinu, često se naziva “žitnicom Evrope” zbog plodne zemlje i visoke stope proizvodnje žitarica. Ukupno iz te dvije zemlje dolazi čak 30 posto svjetskog izvoza žitarica. Ukrajina sama proizvodi oko 12 posto.

Već mjesecima neriješena je situacija oko blokade izvoza ukrajinskog žita. Putin tvrdi do će Rusija omogućiti taj izvoz morskim putem što su osim Ukrajine zatražili i mnogi svjetski čelnici, ali luke su i dalje blokirane i ukrajinsko žito ne može krenuti iz njih.

Snyder se osvrće upravo na tu činjenicu i kaže da će, ako se blokada nastavi, “deseci miliona tona hrane istrunuti u silosima, a deseci miliona ljudi u Africi i Aziji gladovati”.

“Putinov plan gladi toliko je strašan da ga vrlo teško možemo shvatiti. Također smo skloni zaboraviti koliko je hrana u središtu interesa politike”, kaže Snyder. Ustvrdio je da ideja da kontroliranje ukrajinskog žita može promijeniti svijet nije nova te da su to željeli učiniti i Staljin i Hitler.

“Ruska politika historijskog sjećanja pripremila je put za plan gladi u 21. stoljeću”, poručio je i dodao da se zbog toga Rusima govori da su Ukrajinci nacisti čime se “krađa i blokada čine prihvatljivima”.

Putinov plan na tri razine

“Vjerujem da je zamišljeno da Putinov plan gladi djeluje na tri razine. Prvo, to je dio većeg pokušaja uništenja ukrajinske države, prekidom njenog izvoza. Putinov plan gladi također je namijenjen generiranju izbjeglica iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka, područja koja obično hrani Ukrajina. To bi stvorilo nestabilnost u EU. Konačno, i što je najstrašnije, glad u svijetu nužna je pozadina za rusku propagandnu kampanju protiv Ukrajine. Stvarna masovna smrt potrebna je kao kulisa za propagandno natjecanje”, rekao je profesor s Yalea.

Pa još pojasnio.

“Kada počnu nemiri u vezi s hranom i dok se glad bude širila, ruska propaganda će okriviti Ukrajinu i pozvati na priznavanje ruskih teritorijalnih dobitaka u Ukrajini i na ukidanje svih sankcija”, poručio je Snyder.

Na kraju je ustvrdio kako Rusija planira izgladnjivati Azijate i Afrikance kako bi dobila svoj rat u Europi.

“Ovo je nova razina kolonijalizma i najnovije poglavlje politike gladi”, poručio je Snyder, prenosi Index.