Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki Kongres pooštrio vizni režim sa 38 zemalja

sad-kongres

Američki Kongres usvojio je danas zakon kojim se zaoštrava vizni režim, prema kome turisti iz 38 zemalja, od kojih je 30 evropskih, ne mogu da putuju u SAD bez viza, ako su nedavno bili u Iraku, Siriji, Sudanu ili Iranu.

Ta mjera dio je budžetskog zakona koji je danas velikom većinom definitivno usvojio Predstavnički dom a zatim i Senat Kongresa. Oni koji imaju dvostruko državljanstvo s nekom od te četiri zemlje ili s drugim zemljama koje je Vašington označio kao rizične, također su pogođeni zaoštrenim uslovima za ulazak u SAD.

Izmjena bezviznog režima sa SAD koji uživa 38 bogatih zemalja, jedan je od odgovora na terorističke napade u Parizu. Smatra se da su neki od francuskih ili belgijskih počinilaca mogli da otputuju avionom u Njujork bez zaustavljanja.

Poslanici smatraju da procedura s vizama sa razgovorom s konzularnim službenikom i otiscima prstiju omogućiti da se spriječi ulazak potencijalno opasnih osoba.

Ambasador EU u Vašingtonu David O'Sullivan osudio je taj zakon kao diskriminatorski, rekavši da on nema utjecaja na bezbjednost i da su se prema postojećem dogovoru, prema kome su državljani EU oslobođeni viza, već predviđe= ne bezbjedonosne provjere između partnerskih zemalja i razmjena baza podatak= a.

Predsjednik SAD-a Barack Obama treba da potpiše taj zakon kako bi on stupio na snagu.

Državljani 38 zemalja, (30 iz Evrope) više ne mogu da putuju u SAD bez vize.