Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki mediji: Demokratija je umrla u Turskoj

erdogan_refrendum

U Turskoj je u jučer održan referendum o uvođenju predsjedničkog sistema vlasti, koji će, na osnovu rezultata, zamijeniti dosadašnji parlamentarni sistem, čime će predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobiti šira ovlaštenja uz teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

U analizi rezultata referenduma te političke situacije u Turskoj, američki analitičari su istakli da je demokratija jučer umrla u Turskoj.

Frida Ghitis za CNN je navela da će Erdogan zahvaljujući jučerašnjoj pobjedi na referendumu biti još moćniji čovjek.

“Turska će nakon ove promjene u političkom sistemu biti još više podijenjena. Zemlja će biti više foskuirana na religiju, sa manje demokratije”, upozorila je Ghitis.

Ona je dodala da su pred Erdoganom i Turskom veliki izazovi u narednmom periodu.

“Treba imati u vidu da po rezlutatima referenduma (51-49) polovina zemlje uopće ne podržava Erdogana i njegov pokušaj da stekne više moći. Stanovnici najvećih gradova kao što su Istanbul, Ankara, Izmir dominantno su glasali protiv na referendumu”, istakla je Ghitis

John Tures za Huffington Post navodi da je zbog referenduma Turska ostala bez republike.

“Ta republika je svakako umrla već ranije. Otkako je Erdogan došao na vlast demokratija se jedva održavala u Turskoj. Erdogan je na referendumu dobio svoju pobjedu i može biti doktator do 2029. godine”, naglasio je Tures.