Globus

slučaj bez presedana

Američki ministar odbrane iza leđa Trumpu aktivirao Nacionalnu gardu

07/01/2021

Millerovo ignorisanje Trumpa i prebacivanje na Pencea je bez presedana

Američki ministar odbrane Christopher Miller objavio je kako je usuglasio plan smirivanja dramatične situacije u Americi. S predstavnicima vojnih i civilnih vlasti Miller je dogovorio slanje Nacionalne garde na zgradu Kongresa te najavljuje druge mjere ako bude potrebno.

Jonathan Hoffman, glavni glasnogovornik Pentagona, potvrdio je da je Nacionalna garda mobilizirana. Jasno je da je Miller to učinio mimo predsjednika Trumpa koji je komandant oružanih snaga.

“Načelnik Glavnog stožera general Milley i ja odvojeno smo razgovarali s potpredsjednikom Penceom, predsjednicom Doma zastupnika Nancy Pelosi, vođom senatske većine McConnellom, Senatorom Schumerom i zastupnikom Hoyerom o situaciji na američkom Kapitolu”, napisao je Miller u priopćenju u kojem ne spominje Trumpa.

“Aktivirali smo Nacionalnu gardu da pomogne federalnim i lokalnim policijskim snagama, u pokušaju mirnog rješavanja situacije. Spremni smo pružiti dodatnu pomoć ako bude potrebno. Naši ljudi zakleli su se braniti Ustav i našu demokratsku formu vlasti, i tako će se i ponašati”, dodao je.

Millerovo ignorisanje Trumpa i prebacivanje na Pencea je bez presedana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.