Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lloyd Austin

Američki ministar odbrane: SAD ne žele sukob s Iranom

Foto: X

Lloyd Austin rekao je kako poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade

Iran je jučer kasno navečer napao Izrael s preko 300 dronova te krstarećih i balističkih projektila. Izraelska vojska objavila je da je većina bespilotnih letjelica i projektila presretnuta sustavom protuzračne obrane i “u suradnji s izraelskim strateškim saveznicima prije nego što su prijetnje stigle do izraelskog teritorija”.

Američki ministar odbrane rekao je da Amerika ne želi sukob s Iranom, ali da neće oklijevati zaštititi svoje snage i podržati odbranu Izraela. Lloyd Austin rekao je kako poziva Iran da deeskalira situaciju i zaustavi sve daljnje moguće napade.

Biden razgovarao s Netanyahuom

“Zahvalan sam na profesionalizmu i vještini hrabrih američkih vojnika koji su sudjelovali u današnjim akcijama i koji paze kako situacija ne bi eskalirala. Nastavit ću pozorno pratiti situaciju i konzultirati se s našim saveznicima i partnerima”, dodao je.

Američki predsjednik Joe Biden je nakon napada razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom. Rekao je da “najoštrije moguće” osuđuje napad Irana na Izrael. Biden je kazao da su gotovo svi dronovi i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika G7.

Osuđujući napad, američki predsjednik je u izjavi Bijele kuće rekao da su Iranu pomogle njegove posredničke snage u Jemenu, Siriji i Iraku.

SAD neće učestvovati u ofanzivnim akcijama

“Prema mojim uputama, kako bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tijekom prošlog tjedna prebacila zrakoplove i obrambene razarače od balističkih projektila u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori gotovo sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektil”, rekao je Biden.

Biden je tokom razgovora ponovno potvrdio američku predanost Izraelu.

“Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost odbrane čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela”, kazao je.

S druge strane, poručio je Netanyahuu da SAD neće sudjelovati u ofenzivnim operacijama protiv Irana. SAD neće sudjelovati ni u kakvim ofanzivnim operacijama protiv Irana, rekao je američki predsjednik Joe Biden izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu, kazao je viši zvaničnik administracije za CNN.