Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki potpredsjednik u Podgorici: Budućnost Zapadnog Balkana je na zapadu

pence

Američki potpredsjednik Mike Pence kazao je kako je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu te da će raditi na jačanju veza Evropske unije, Balkana i SAD-a.

Pence je na konferenciji za novinare sa crnogorskim premijerom Duškom Makovićem, kazao kako njegova posjeta Crnoj Gori potvrđuje podršku Sjedinjenih Država regiji, prenose crnogorski mediji.

“Ulazak Crne Gore u NATO je povijesni uspjeh i pokazatelj snage ove zemlje samo deset godina nakon obnove nezavisnosti. NATO se sastoji od velikih i malih država ali SAD nema malih saveznika i mi cijenimo naše novo savezništvo u NATO-u”, istaknuo je Pence, navodeći da njegova posjeta pokazuje podršku Sjedinjenih Država Zapadnom Balkanu.

“Vjerujem da je budućnost Zapadnog Balkana na zapadu i radujemo se što ćemo raditi na jačanju veza između EU, Balkana i SAD”, naglasio je.

Marković je istaknuo kako je strateško partnerstvo dvije države krunisano članstvom u NATO, i da je sudbina Crne Gore neraskidivo vezana za vrijednosti tog saveza.

Ocijenio je kako je Penceova posjeta dokaz da ne postoje veliki i mali.

“Jedino kad je riječ o veličini i brojnosti neke zemlje, ali ne i kada je riječ o pripadnosti idealima. Hvala vam što ste dolaskom u Crnu Goru potvrdili ovu istinu”, kazao je crnogorski premijer.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji je u utorak popodne doputovao u dvodnevni posjet Crnoj Gori, danas će učestvovati na Summitu Jadranske povelje.

Domaćini skupa su Crna Gora i Makedonija, koja trenutno predsjeda Jadranskom poveljom, inicijativom pokrenutom pod okriljem SAD-a, a pored domaćina, crnogorskog premijera Duška Markovića i makedonskog Zorana Zaeva, u radu skupa učestvovat će hrvatski premijer Andrej Plenković, albanski Edi Rama, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić, srbijanska premijerka Ana Brnabić i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Čelnici zemalja Američke-jadranske povelje razgovarat će, kako je najavljeno, o euroatlantskim težnjama zemalja jugoistoka Evrope, jačanju reformi i zajedničkom doprinosu regionalnoj i globalnoj stabilnosti.

Summit Jadranske povelje biti će prilika i za niz bilateralnih sastanaka.