Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Brzi odgovor 21

Američki raketni sistem “Patriot” dopremljen u Hrvatsku

patriot hrvatska (1)

Sistem Patriot po prvi put je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi

Pripadnici američke Nacionalne garde Floride stigli su tokom vikenda u Hrvatsku kako bi na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” kod Slunja učestvovali na međunarodnoj vojnoj vježbi Brzi odgovor 21 / Immediate Response 21, izvijestio je MORH.

Riječ je o pripadnicima 2. topničke brigade 116. pukovnije (2-116FA) u sastavu 53. brigadnog borbenog tima Nacionalne garde Floride, čija ja oprema dopremljena prošle sedmice morskim putem iz SAD-a u zadarsku luku Gaženica i ovih dana prevezena na vojni poligon kod Slunja.

Oficir Željko Vuk, glavni planer MVV-a IR21 izjavio je, u ime hrvatskih Oružanih snaga, da imaju priliku uvježbavati s topničkim jedinicama Oružanih snaga SAD-a i Slovenske vojske te da će po prvi raditi tako da će tri vojske raditi jedan dio topničke vježbe.

Patriot stigao u Hrvatsku

Pripadnici Oružanih snaga SAD-a, nadnarednik Richard Caton i razvodnik Philip Nguyen očekuju izvrsnu saradnju s pripadnicima Hrvatske vojske te kvalitetnu razmjenu znanja i iskustava.

“Uzbuđeni smo što smo ovdje i što ćemo učestvovati u ovoj vježbi s dobrim vojnicima i razmijeniti iskustva”, rekao je Caton, napominjući da će u fokusu vježbe biti interoperabilnost, dok je Nguyen dodao da je veoma uzbuđen, jer nikad nije bio izvan svoje zemlje.

Dan ranije, u subotu, je u Hrvatsku stigao američki sistem protivzračne odbrane Patriot te je dopremljen u kasarnu “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku.

U Zemunik stigli američki Patrioti sa zadaćom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu MVV “Immediate Response 21” | Foto: OSRH

Taj sistem protivzračne odbrane iz sastava je američkog 10. zapovjedništva protivraketne i protivzračne odbrane, te će u vježbi Astral Knight 21 pružati zračnu i raketnu zaštitu pomorskih luka i savezničkih snaga u sklopu međunarodne vojne vježbe Immediate Response 21.

U Zemunik stigli američki Patrioti sa zadaæom zračne i raketne zaštite pomorskih luka i savezničkih snaga prilikom iskrcavanja u sklopu MVV “Immediate Response 21” | Foto: OSRH

Sistem Patriot po prvi put je razmješten u Hrvatskoj u okviru vojnih vježbi i potvrda je partnerskog odnosa Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Republike Hrvatske, ističu iz MORH-a.