Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki Senat usvojio nove sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje

senat sad333

Američki Senat u četvrtak je ogromnom većinom glasova usvojio novo zakonodavstvo kojim se uvode sankcije Rusiji, Iranu i Sjevernoj Koreji, šaljući prijedlog predsjedniku Donaldu Trumpu, koji sada mora odlučiti da li da potpiše novu mjeru.

Prijedlog zakona uključuje odredbu koja otežava Trumpu da poništi sankcije protiv Rusije. Trump je u više navrata insistirao na poboljšanju odnosa s Moskvom, uprkos nekoliko istraga o ruskom uplitanju u prošlogodišnje predsjedničke izbore.

Nekoliko sati ranije Bijela kuća je saopćila da se ta mjera još procjenjuje. Trumpovi savjetnici davali su proturječne nagovještaje da li će on potpisati zakon.

– Administracija podržava sankcije protiv Rusije, Irana i Sjeverne Koreje. Mi još podržavamo snažne sankcije protiv te tri zemlje. Sačekat ćemo da vidimo kako novo zakonodavstvo izgleda i donijet ćemo konačnu odluku po tom pitanju – izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Senat je glasao s 98 naprema dva glasa, nakon glasanja u utorak s 419 naprema tri u Zastupničkom domu u korist istog zakonodavstva, koje ima za cilj kazniti ruske akcije u Ukrajini i Siriji, kao u uplitanje Moskve u američke izbore.

Glasovi za usvajanje novih mjera nadmašuju dvotrećinsku većinu potrebnu u svakom domu kako bi nadjačali predsjednički veto.

Trump je izrazio sumnju u optužbe da se Moskva miješala u predsjedničke izbore, izazivajući brige među poslanicima da bi jednostrano mogao ublažiti sankcije.

Prijedlog zabranjuje predsjedniku da ublaži sankcije Rusiji bez kongresnog odobrenja. Poslanici su također saopćili da su povezali sankcije Rusiji s posebnim mjerama protiv Irana i Sjeverne Koreje u nastojanju da otežaju Trumpu da uloži veto na tu mjeru.

Trumpova vlastita Republikanska stranka ima većinu u oba doma.

Sankcije Sjevernoj Koreji odnose se na njene programe nuklearnog naoružanja i balističkih projektila kao i korištenje robovske radne snage, a Iranu zbog navodnih terorističkih aktivnosti, kršenja ljudskih prava i programa balističkih projektila, prenosi dpa.