podrška i republikanaca

Američki Senat usvojio prvi zakon o kontroli oružja u posljednjih nekoliko desetljeća

puska-oruzje

U zadnja dva mjeseca poginula je 31 osoba u dvije masovne pucnjave prošlog mjeseca u supermarketu u Buffalu u New Yorku i osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu

Američki Senat usvojio je zakon o kontroli oružja, najznačajniji zakon o vatrenom oružju u gotovo 30 godina.

Petnaest republikanaca pridružilo se demokratima u gornjem domu Kongresa kako bi odobrili tu mjeru sa 65 glasova za i 33 protiv, piše BBC.

U zadnja dva mjeseca poginula je 31 osoba u dvije masovne pucnjave prošlog mjeseca u supermarketu u Buffalu u New Yorku i osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu.

Zakon će sada morati proći u Zastupničkom domu prije nego što ga predsjednik Biden može potpisati kao zakon.

To bi se moglo dogoditi u roku od nekoliko dana.

Iako značajni, prijedlozi su daleko ispod onoga na što su mnogi demokrati i aktivisti tražili.

Reforme uključuju strožije provjere prošlosti za kupce mlađe od 21 godine i 15 milijardi dolara iz saveznog finansiranja za programe mentalnog zdravlja i poboljšanja sigurnosti u školama.

Prijedlog zakona je također značajan jer je to prvi put u desetljećima da su predložene reforme dobile ovu razinu podrške i od demokrata i od republikanaca. Ako se gleda unazad, Republikanska stranka je blokirala napore da se ojača američki zakon o oružju.

SAD ima najveću stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među bogatim zemljama svijeta – više od 20.900 ljudi ubijeno je u nasilju iz oružja u SAD-u ove godine, uključujući ubistva i samoubistva, prema neprofitnoj istraživačkoj skupini.