Američki Senat usvojio Trumpov prijedlog poreske reforme

SAD_Kongres_Senat

Većinski Republikanci usvojili su u subotu ujutru paket poreske reforme vrijedan 1,5 triliona dolara nakon rasprava koje su trajale do dugo u noć i predlaganja amandmana, omogućujući predsjedniku Donaldu Trumpu prvu veliku parlamentarnu pobjedu.

Glasanje s 51 naprema 49 glasa uslijedilo je nakon što su se manjinski Demokrati ogorčeno usprotivili prijedlogu, tvrdeći da on ide u korist bogatih poreskih obveznika i na štetu onih iz srednje klase.

– Korak smo bliže MASIVNOM smanjenju poreza za radničke porodice širom Amerike. Nadam se potpisivanju zakona prije Božića! – objavio je Trump na Twitteru kratko nakon glasanja.

Republikanski senator Bob Corker jedini je koji je glasao protiv pozicija vlastite stranke, a glasanje protiv prijedloga više od dvojice republikanskih senatora oborilo bi eventualni budući zakon.

Prijedlog, koji predstavlja najveću poresku reformu u tri decenije, mora sada biti usklađen s verzijom koja je usvojena u Zastupničkom domu i potom vraćen oba doma na usvajanje prije nego što bude proslijeđen Trumpu na potpisivanje.

U petak su Republikanci blokirali prijedlog manjinskih Demokrata da se glasanje produži do ponedjeljka, a Senat je nastavio s raspravom i prijedlozima amandmana na reformu, dok se u medijskim izvještajima navodi da je terminologija prijedloga reforme na više od 400 stranica mijenjana iz sata u sat.

Senat je odgodio glasanje o prijedlogu u četvrtak navečer, u jeku nagovještaja o neslaganju oko njegovih troškova. Senatski čelnici nadali su da će biti u stanju da dođu do sporazuma i sazvali su maratonsko zasjedanje, ali su Republikanci imali više problema nego što su očekivali u usvajanju reformskog prijedloga.

Glasanje je bilo odgođeno nakon što se nekoliko poslanika požalilo na troškove budućeg zakona, procijenjenog na više od trilion dolara. Republikanci tvrde da bi ekonomski rast koji pokrene poreska reforma mogao pokriti troškove zakona.

Usvajanje prijedloga Trumpova je prva velika parlamentarna pobjeda otkako je postao predsjednik, nakon nekoliko neuspjelih pokušaja da povuče i zamjeni zakon o zdravstvenoj zaštiti.

Tokom rasprave Demokrati su se požalili da bi zakon prvobitno omogućio poreske olakšice porodicama iz srednje klase, ali da bi one potrajale otprilike sedam godina. Također su kritikovali troškove zakona.

Demoratski senator Bernie Sanders izjavio je da će istoričari suditi o ishodu glasanja i zaključiti da je to bila “jedna od najvećih pljački saveznog trezora”, prenosi dpa.