Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U posjeti Vučiću

Američki senatori poručili: Srbija da uskladi svoju vanjsku politiku sa evropskom

vucic i senatori

Oni su 19. aprila naglasili da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost

Američki senatori Odbora za vanjske poslove Chris Murphy i Jeanne Shaheen, kao i senator Odbora za oružane snage Thom Tillis, naglasili su na konferenciji za novinare u Beogradu da Srbija mora da uskladi svoju vanjsku politiku sa Evropskom unijom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Oni su 19. aprila naglasili da je u ovom istorijskom trenutku važno da sve demokratske zemlje Evrope pošalju jasnu poruku Rusiji i pozovu je na odgovornost.

Senatorka Džin Jeanne Shahee izjavila je da su na sastanku sa Vučićem razgovarali i o uvođenju sankcija od strane Srbije prema Rusiji.

“Razgovarali smo o tome i sigurna sam da ćemo nastaviti da razgovaramo, mislim da smo izložili slučaj”, rekla je senatorka.

Senator Chris Murphy je na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) zbog čega bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji rekao da su predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku istog dana “prenijeli nadu” da će politički i ekonomski odnosi Srbije i SAD “biti još jači”, ali i shvatanja o invaziji Rusije na Ukrajinu, odnosno “grubom kršenju međunarodnih normi”.

“Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedjelja i mjeseci, da pošaljemo tu jasnu poruku Rusiji. Ovo je prekretnica ne samo za Evropu, nego za cijeli svet. Ako demokratske zemlje svijeta sada nisu zajedno, onda će to ostaviti otvorena vrata drugim velikim državama da isto to učine u drugim dijelovima svijeta”, naveo je Murphy.

On je naveo da je tok rata u Ukrajini “brutalan”, da su na meti civili i da demokratske države to ne mogu tolerisati.

“Razumijemo istorijske veze između Srbije i Rusije. Nastavljamo da podržavamo Srbiju na njenom putu ka članstvu u EU, i stojimo uz narod Srbije u tom procesu”, poručio je Murphy.

Posjeta američkih senatora dolazi u vrijeme kada se Srbija, prema izjavama predsednika države Aleksandra Vučića, nalazi pod “velikim pritiscima” da uvede sankcije Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.