Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pismo bidenu

Američki senatori predložili Bidenu protjerivanje 300 ruskih diplomata

76. General debate of the UN General Assembly
21 September 2021, US, New York: Joe Biden, President of the United States, speaks during the 76th General Debate of the UN General Assembly at United Nations headquarters in New York. Photo: Bernd von Jutrczenka/dpa /DPA/PIXSELL

Rusija je u augustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, saopćio je State Department

Američki demokratski i republikanski senatori pozvali su u utorak predsjednika Joea Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država ako Moskva ne izda više viza za Amerikance koji će predstavljati Washington u Rusiji.

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe – demokrati Bob Menendez i Mark Warner te republikanci Jim Risch i Marco Rubio – značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.

Rusija je u augustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, saopćio je State Department.

To znači da u Rusiji ima samo oko 100 američkih diplomata, u poređenju sa 400 ruskih diplomata širom Sjedinjenih Država, rekli su senatori, prenosi Reuters.

– Ova nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva. Shodno tome, Rusija mora izdati dovoljno viza kako bi se približila paritetu između broja američkih diplomata koji služe u Rusiji i broja ruskih diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama – napisali su senatori u pismu Bidenu.

Ako Moskva to ne učini, rekli su da bi Biden trebao početi protjerivati čak 300 ruskih diplomata.

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.