Globus

pismo bidenu

Američki senatori predložili Bidenu protjerivanje 300 ruskih diplomata

05/10/2021

Rusija je u augustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, saopćio je State Department

Američki demokratski i republikanski senatori pozvali su u utorak predsjednika Joea Bidena da protjera 300 ruskih diplomata iz Sjedinjenih Država ako Moskva ne izda više viza za Amerikance koji će predstavljati Washington u Rusiji.

Prijedlog čelnika senatskih odbora za vanjske poslove i obavještajne službe – demokrati Bob Menendez i Mark Warner te republikanci Jim Risch i Marco Rubio – značio bi oštru eskalaciju u tekućem sporu oko osoblja u ambasadama usred napetosti između Washingtona i Moskve.

Rusija je u augustu zabranila američkoj ambasadi u Moskvi zapošljavanje ruskog osoblja ili osoblja iz trećih zemalja, osim čuvara, prisiljavajući misiju da otpusti 182 zaposlenika i desetine izvođača, saopćio je State Department.

To znači da u Rusiji ima samo oko 100 američkih diplomata, u poređenju sa 400 ruskih diplomata širom Sjedinjenih Država, rekli su senatori, prenosi Reuters.

– Ova nesrazmjernost u diplomatskom predstavljanju je neprihvatljiva. Shodno tome, Rusija mora izdati dovoljno viza kako bi se približila paritetu između broja američkih diplomata koji služe u Rusiji i broja ruskih diplomata koji služe u Sjedinjenim Državama – napisali su senatori u pismu Bidenu.

Ako Moskva to ne učini, rekli su da bi Biden trebao početi protjerivati čak 300 ruskih diplomata.

Bijela kuća i State Department nisu odmah odgovorili na zahtjev za komentar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.