Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki senatori predložili uvođenje najjačih sankcija protiv Rusije

putin trump

Grupa američkih senatora podnijela je nacrt zakona koji podrazumijeva dodatno osnaživanje sankcija Rusiji, saopćili su predstavnici Demokratske i Republikanske stranke.

Kako se navodi, njihov prijedlog je da se uvedu nove, ograničavajuće mjere, koje se prije svega odnose na ruski državni dug.

– Aktuelni režim sankcija nije obuzdao Rusiju kada je riječ o miješanju u izbore. Naš cilj je da se promijeni status quo, kao i da se uvedu najjače sankcije do sada, koje bi direktno bile usmjerene protiv Putinove Rusije – rekao je senator iz Republikanske partije Lindsay Graham.

Osim toga, sankcije bi bile uvedene i protiv još nekih ruskih političara i biznismena. U prijedlogu zakona navodi se i da će biti formiran Nacionalni centar za borbu protiv “ruske dezinformacije” kao odgovor na “hibridne prijetnje”, ali bit će ograničene i investicije u energetske projekte od ruskih državnih kompanija.

Po njegovim riječima, te sankcije bi bile najjače koje su uvedene protiv Rusije.

Dodao je i da bi restrikcije ostale na snazi sve dok Rusija ne obustavi cyber napade na SAD i ne promijeni svoju politiku u Ukrajini i Siriji.

– Direktnu odgovornost za to snosi predsjednik Vladimir Putin – zaključio je Graham, prenosi Sputnik.