Globus

Jasne poruke

Američki senatori smatraju da je princ bin Salman umiješan u ubistvo Khashoggija

04/12/2018

Istraga o slučaju je i dalje u toku

Nekoliko američkih senatora je izjavilo kako “nemaju nikakvu sumnju” da je saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman umiješan u ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, javlja Anadolija.

Lindsey Graham, senator iz redova Republikanske stranke, kazao je da administracija predsjednika Donalda Trumpa jednostavno ne želi priznati dokaze o umiješanosti princa bin Salmana u ubistvo Khashoggija.

“Morate svjesno biti slijepi da ne zaključite da sve ovo nisu orkestrirali i organizirali ljudi pod direktnom komandom Mohammada bin Salmana”, kazao je Graham novinarima nakon svjedočenja šefice Centralne obavještajne agencije (CIA) Gine Haspel iza zatvorenih vrata u Senatu.

Još jedan republikanski senator Bob Corker je istakao da nema nikakvu sumnju da je saudijski princ naredio i praćenje i ubistvo novinara Khashoggija.

“Kada bi se našao na sudu bio bi osuđen za 30 minuta – kriv”, rekao je Corker.

Khashoggi, novinar i kolumnista lista The Washington Post, ubijen je 2. oktobra u zgradi saudijskog konzulata u Istanbulu. Tursko tužilaštvo otkrilo je da je Khashoggi zadavljen odmah po ulasku u konzulat, a da je njegovo tijelo raskomadano i uništeno.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Istraga o slučaju je i dalje u toku s akcentom na potragu za Khashoggijevim posmrtnim ostacima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.