Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poništena odluka

Američki Vrhovni sud donio veliku pobjedu Donaldu Trumpu

Former President Donald J. Trump visits the driving range at LIV Golf Bedminster 2023 - 13 Aug 2023
Foto: Kyle Mazza/SOPA Images/Sipa USA/Pixsell

Sudije su utvrdile da samo Kongres može primijeniti ustavnu odredbu protiv saveznih zvaničnika i kandidata

Američki Vrhovni sud donio je Donaldu Trumpu veliku pobjedu u ponedjeljak, zabranjujući saveznim državama da diskvalificiraju kandidate za savezne funkcije prema ustavnoj odredbi koja uključuje pobunu i poništava njegovo isključenje iz glasanja u Koloradu.

Sudije su jednoglasno poništile odluku najvišeg suda u Koloradu od 19. decembra da izbaci bivšeg predsjednika iz predizborne kampanje republikanaca u utorak u državi nakon što su utvrdili da ga je 14. amandman Ustava SAD diskvalificirao s ponovnog obavljanja javne funkcije.

Sud u Koloradu utvrdio je da je Trump učestvovao u pobuni zbog podsticanja i podrške napadu na američki Capitol 6. januara 2021. od strane njegovih pristalica.

Sudije su utvrdile da samo Kongres može primijeniti ustavnu odredbu protiv saveznih zvaničnika i kandidata. Četiri od devet sudija, uključujući tri liberalna člana suda, okrivili su, međutim, ostatak suda što je objavio pravila koja ograničavaju način na koji se odredba može provoditi u budućnosti.

Trump je favorit za nominaciju republikanaca za izazivanje demokratskog predsjednika Joea Bidena na izborima u Sjedinjenim Državama 5. novembra. Njegov jedini preostali suparnik za nominaciju njegove stranke je bivša guvernerka Južne Karoline Nikki Haley.

Odluka je donesena uoči super utorka, dana u predsjedničkim primarnim ciklusima u SAD kada većina država održava stranačka takmičenja za nominacije, prenosi Reuters.