Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čeka se komentar Pekinga

Američki zvaničnici: Kineski špijunski balon leti iznad SAD-a već nekoliko dana

spijunski balon ss

Pentagon je u četvrtak uveče objavio prisustvo balona u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je 3. februara saopštila da istražuje “drugi potencijalni incident”

Kineski špijunski balon leti iznad Sjedinjenih Država već nekoliko dana, rekli su američki dužnosnici u četvrtak, par dana prije planiranog putovanja državnog sekretara Antonyja Blinkena u Peking, prenosi Radio Slobodna Evropa.

SAD i Kanada pratile su špijunski balon koji je letio na velikoj visini iznad Sjeverne Amerike i osjetljivih vojnih lokacija. Balon je letio iznad Aleutskih otoka na Aljasci i kroz Kanadu prije nego što se pojavio iznad grada Billingsa u saveznoj državi Montana.

Pentagon je u četvrtak uveče objavio prisustvo balona u vazdušnom prostoru SAD, a kanadska vlada je 3. februara saopštila da istražuje “drugi potencijalni incident”.

Na zahtjev predsjednika SAD Joea Bidena, Pentagon je razmatrao obaranje balona, ali je procijenjeno da bi to bio rizik za ljude na zemlji, rekao je jedan neimenovani američki zvaničnik.

“Nema sumnje da je balon iz Kine”, dodao je on.

Portparol Pentagona Patrick Ryder rekao je da SAD i Kanada nadgledaju putanju balona.

“Balon trenutno leti na visini znatno iznad komercijalnog vazdušnog saobraćaja. Ne predstavlja vojnu ili fizičku prijetnju onima na zemlji”, navodi se u saopštenju.

“Kanađani su bezbjedni i Kanada preduzima korake da sačuva vazdušni prostor bezbjednim, uključujući praćenje potencijalnog drugog incidenta”, saopštilo je kanadsko Ministarstva odbrane, ne navodeći detalje, prenosi Beta pozivajući se na AFP. Kanada nije saopštila da se sumnja da je balon iz Kine.

Peking još nije komentarisao ovaj događaj.