Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerika nudi izbjeglicama preko 1.000 besplatnih online univerzitetskih kurseva

kurs

Izbjeglice diljem svijeta moći će sudjelovati u više od 1.000 besplatnih online univerzitetskih kurseva, u sklopu programa američkog State Departmenta za obrazovanje i stručno osposobljavanje izbjeglica, objavljeno je u ponedjeljak na Svjetski dan izbjeglica.

Inicijativa osigurava pristup kursevima raznih univerziteta, poput američkog Harvarda ili britanskog Sveučilišta Edinburgh, a pokriva razna područja od programiranja do neuronauka, objavila je kompanija Coursera. Takvi kursevi inače koštaju između 29 i 99 dolara.

Program realiziran u saradnji sa State Departmentom nudi neprofitnim organizacijama da se prijave za finansijsku pomoć kako bi izbjeglice diljem svijeta mogle besplatno pohađati internetske kurseve, prenosi Hina.

UNHCR je u ponedjeljak objavio da je diljem svijeta raseljeno rekordnih 65,3 miliona ljudi. Brojka, koja je narasla s 59,5 miliona u 2014. i 50 posto u pet godina, znači da je na svakih 113 ljudi u svijetu jedan čovjek sada izbjeglica, tražitelj azila ili raseljen u vlastitoj domovini.