Globus

izbori za čelnika kongresa

Amerika ovo nije vidjela 100 godine, McCarthy izgubio i u 13. krugu glasanja

06/01/2023
Kevin McCarthy / FOTO: CNN

Slabiji učinak Republikanaca nego što se očekivalo na novembarskim izborima na sredini mandata ostavio im je tjesnu većinu od 222 naprema 212 poslanika, i daje veliku moć 20 desničarskih tvrdolinijaša koji se protive McCarthyjevom vodstvu

Republikanac Kevin McCarthy u petak je pridobio određenu podršku desničarskih tvrdolinijaša u Predstavničkom domu američkog Kongresa koji su blokirali njegovu kandidaturu za predsjedavajućeg doma, ali izgleda da to nije bilo dovoljno da se okonča najdublja nefunkcionalnost u Kongresu od vremena od prije građanskog rata.

Ni u 13-om krugu glasanja u četiri dana McCarthy nije uspio skupiti dovoljan broj glasova. Najmanje 10 Republikanaca koji su se protivili McCarthyju promijenilo je stav u petak, u nagovještaju da se njegove šanse mogu poboljšati nakon što je ponudio toj frakciji niz ustupaka.

No, najmanje pet njegovih kolega Republikanaca glasalo je, međutim, protiv njega, što znači da i dalje ima manje od potrebnih glasova da osvoji čekić predsjedavajućeg. Sjedinjene Države ne pamte ovakav slučaj 100 godina. Naime, 1923. godine je bilo potrebno devet krugova glasanja da se izabere prvi čovjek u Predstavničkom domu američkog Kongresa.

McCarthy je predvidio napredak prije glasanja, no uprkos njegovom optimizmu, neki republikanski poslanici izjavili su kako ne očekuju da će prikupiti dovoljno glasova od 20 tvrdolinijaša kako bi osigurao većinu koja mu je do sada izmicala.

– Još uvijek imamo puteve – izjavio je novinarima kasno u četvrtak republikanski predstavnik Ralph Norman, McCarthyjev protivnik.

Republikanski zastupnik Chris Stewart iz Utaha naznačio je da je “vjerovatno” da će Kevin McCarthy večeras biti izabran za predsjednika Predstavničkog doma, ali je rekao da bi glasanje moglo ići ipak još jedan krug u subotu.

“Imamo 14, možda čak i 15 rundi”, rekao je za CNN.

“Stvarno mislim da je moguće da to završimo večeras, rekao bih čak i vjerovatno, ali ne mislim da će biti kraj svijeta ako to ne učinimo. Možda ćemo morati imati još jednu rundu sutra”, rekao je Stewart.

McCarthy je ranije rekao da kada se Zastupnički dom ponovno sastane u 22 sata “vjerujem da ćemo imati dovoljno glasova da ovo završimo jednom zauvijek.”

Slabiji učinak Republikanaca nego što se očekivalo na novembarskim izborima na sredini mandata ostavio im je tjesnu većinu od 222 naprema 212 poslanika, i daje veliku moć 20 desničarskih tvrdolinijaša koji se protive McCarthyjevom vodstvu. McCarthy za izbor treba 218 glasova Republikanaca, a u 13. rundi je dobio 214. Šest Republikanaca je glasalo protiv njega, dok dvoje nije bilo prisutno.

Oni su kritikovali McCarthyja, koji je predvodio Republikance u Predstavničkom domu od 2019., optužujući ga da je blag i previše otvoren za kompromis s predsjednikom Joeom Bidenom i njegovim Demokratama, koji također kontroliraju američki Senat.

McCarthy je već pristao da ograniči svoj uticaj i učinio ga je ranjivim na nove izazove čelništvu. Neki od tvrdolinijaša kažu da žele lidera koji će biti spreman da prisili na gašenje vlade da smanji potrošnju.

To povećava mogućnost da dvije strane neće uspjeti postići dogovor kada se savezna vlada suoči s ograničenjem duga od 31,4 triliona (hiljadu milijardi) dolara ove godine. Nedostatak dogovora ili čak dugi zastoj rizikuje neizvršenje obaveza koje bi uzdrmalo globalnu ekonomiju.

Veći broj glavnih Republikanaca koji podržavaju McCarthyja strahuju od manevara tvrdolinijaša – kao što je nominiranje malo poznatih članova, pa čak i Republikanca Donalda Trumpa za tu ulogu – da ih prikaže kao nesposobne da vladaju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.