Amerika popustila: Asad može ostati na vlasti

assad123

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da su Sjedinjene Američke Države voljne pregovarati sa sirijskom vladom oko rješenja sukoba u Siriji bez smjene sirijskog predsjednika.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da su SAD spremne pregovarati sa sirijskim predsjednikom Bašarom al-Asadom oko rješenja sirijske krize, prenio je Sputnik News.

Ovo je prvi put da su SAD spremne pregovarati sa Asadom oko rješavanja ovog pitanja.

Sirijski sukob, u kojem se vladine snage bore protiv pobunjenika koje SAD podržavaju politički i vojno, rezultirao je brojnim političkim i humanitarnim krizama od porasta utjecaja Islamske države do izbjegličke krize u Evropi.

– Moramo početi pregovarati. To je ono što želimo i nadamo se da će Rusija i Iran, kao i druge utjecajne zemlje, pomoći u tome jer je to ono što sprječava okončanje krize – kazao je Kerry u subotu.

Grupa sirijskih pobunjenika, koju podržavaju američki političari zbog njihovih “umjerenih” stavova, i koja je dobijala američku vojnu opremu, rasformirala se zbog teških gubitaka.

– Spremni smo da pregovaramo. Da li je Asad spreman da pregovara, stvarno pregovara? Da li je Rusija spremna da ga dovede za pregovarački sto? – upitao je Kerry.

Rekao je da, iako SAD i dalje žele da uklone Asada s vlasti, sada su spremni staviti pregovore na prvo mjesto.

– To ne mora biti prvog dana, ni prvog mjeseca. To je proces u kojem sve strane moraju sjesti i postići dogovor – kazao je Kerry.

Raniji pokušaji pregovora između pobunjeničkih frakcija i sirijske vlade 2012. i 2014. nisu uspješno završili jer su SAD zahtijevale sporazum koji je podrazumijevao Asadov odlazak s vlasti.